Az MSZP megalázó ajánlatot tett a DK-nak

2013.09.10. 10:25

Eredménytelenül zárultak le kedden az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) tárgyalásai, a DK önállóan készül a választásokra, jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Az Index információi szerint Gyurcsány Ferenc a szocialistáknak a tárgyaláson azt mondta, február-március környékén még visszatérhetnek a választási együttműködés kérdésére.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek elmondta: az MSZP az általuk javasolt kilenc helyett négy, biztosan nem nyerhető választókerületet adott volna át a DK-nak, és minden 25. listás helyet. Elmondása szerint a szocialisták azt is kikötötték volna, hogy ő sem egyéniben, sem listán nem indulhat a választáson, továbbá hogy a DK nem képviselheti önállóan a politikáját. E feltételeket a DK elfogadhatatlannak minősítette.

A DK-elnök elmondása szerint a szocialisták kifogásokat fogalmaztak meg a DK többi vezetője, így Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Varju László ellen is. Azt is feltételül szabta volna az MSZP, hogy a DK nem képviselheti önállóan a politikáját azokban a kérdésekben, ahol az eltér a szocialistákétól és az Együtt-PM szövetségétől. Gyurcsány azt is bírálta, hogy a szocialisták egyoldalú vétójogot szerettek volna a DK jelöltjeivel kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc elmondta, biztos abban, hogy ha a DK önállóan indul a választáson, átjut az 5 százalékos küszöbön, és nemcsak közjogi, hanem politikai értelemben is működőképes, 6-8 tagú frakciója lesz.

Az MSZP közleményben ismertette a szocialisták álláspontját. Eszerint az MSZP a mohácsi, a marcali és a keszthelyi körzetet adta volna át a DK-nak, valamint a DK állíthatott volna jelöltet Budapest XII. kerületében. Az MSZP a lista első tíz helyének egyikén indított volna DK-s politikust, valamint még egyet a 11. és a 30. hely között. Ugyanakkor a szocialisták mind a listás, mind az egyéni jelöltek személyéről előzetes egyeztetést tartottak volna szükségesnek

Az MSZP és a DK vezetői kedd reggel, a szocialista párt Jókai utcai székházában tárgyaltak a választási együttműködésről. A DK javaslatai szerint az MSZP 66, a DK 9 egyéni választókerületben nevezhetne meg jelöltet, a DK 9 körzetéből 3-3 lenne nyerésre esélyes, bizonytalan, illetve jobboldali.   A DK továbbra is közös listát állítana az MSZP-vel, és a lista minden nyolcadik helyére tartana igényt, köztük a második pozícióra. Ugyanakkor erről és az egyéni választókerületek felosztásáról is készek tárgyalni.   A hétpontos javaslat szerint a DK-nak jutó legjobb listás helyet a pártelnök töltené be.

Az már korábban kiderült, hogy az MSZP-ben sokallják a Demokratikus Koalíció igényét, nekik csak négy kiosztható körzetük maradt. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hat kérdésre várta a választ Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek írt levelében múlt hét pénteken.

A szocialisták szerint hiába bólintott rá a DK az MSZP–E14 közpolitikai megegyezésére, a határon túli magyarok, a tandíj és az adópolitika kérdésében nincs köztük egyetértés. Gyurcsány a Facebookon fakadt ki, amiért az MSZP-ben ellenzik, hogy felkerüljön a közös listára, miközben a szocialisták agresszívnak és irracionálisnak tartják a DK követeléseit.

Fideszes fellegvárakat ajánl az MSZP

Az új választási törvény megváltoztatta az egyéni választókörzeteket, a korábbi 176 helyett csak 106 körzet lett, így nehezebb megbecsülni a várható eredményeket. Azt azonban meg lehet mondani, hogy az MSZP által felajánlott körzetekben milyen eredmények születtek a korábbi választásokon.

Mohácson 2010-ben a fideszes Hargitai János már az első fordulóban mandátumot szerzett, 63,98 százalékot kapott, míg az MSZP 16,19 százalékot szerzett. Hargitai 2006-ban is nyert, a második fordulóban 55,8 százalékot, az MSZP-s Nyul István 44 százalékot ért el. A fideszes politikus 2002-ben a második fordulóban megnyerte a körzetet, az MSZP akkor 41 százalékot kapott.

Marcaliban a Fidesz-KDNP jelöljenként Szászfalvi László az első fordulóban 60 százalékot szerzett, az MSZP-s Suchman Tamás 19,94 százalékot ért el. Szászfalvi 2006-ban is már az első fordulóban nyert,  Suchman akkor 32 százalékot kapott. Szászfalvi 2002-ben is hozta a kerületet, az MSZP 42, 8 százalékot ért el a második fordulóban.

Keszthelyen 2010-ben a fideszes Manninger Jenő 63,87 százalékot kapott, az MSZP 19,70 százalékot. 2006-ban már az első fordulóban szintén Manninger nyert, az MSZP akkor 31 százalékot ért el. 2002-ben a második fordulóban Manninger nyert, akkor a fideszes politikus 59, az MSZP-s jelölt 41 százalékot ért el.

A budapesti XII. kerületben Pokorni Zoltán 2010-ben 56 százalékot, az MSZP-s Katona Tamás 21,22 százalékot ért el. Pokorni 2006-ban is megnyerte a körzet, a második fordulóban a Fidesz alelnöke 54,6 százalékot, az MSZP-s Hagyó Miklós 45,32 százalékot kapott. Pokorni 2002-ben is hozta a körzetet, a második fordulóban az SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánt verte meg, akinek a javára az MSZP visszalépett.