Kövér: nem lesz választási költségvetés

2013.09.11. 06:45

Érdemes lenne a parlamentnek nagyobb mozgásteret hagyni a kormánynak, és nagyobb részben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani az energiáit; ezt csak idézőjelek között lehet rendeleti kormányzásnak nevezni - fogalmazta meg Kövér László a Zalai Hírlapban szerdán megjelent interjúban.

Az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában hétfőn "egyfajta rendeleti" kormányzásról beszélt, annak rossz íze nélkül. A lap újságírójának kérdésére ennek kapcsán kifejtette: "a törvényhozási tárgykörök kijelölése, mint egyes törvények részletessége tekintetében a magyar törvényhozás túllép az optimális határokon". Hozzátette: "érdemes lenne elszánni magunkat annak érdekében, hogy a parlament nagyobb mozgásteret hagyjon a kormánynak, és ne mindent törvényben akarjon szabályozni". Szerinte a törvényhozás "nagyobb részben fordítsa az energiáit arra, amire most éppenséggel nagyon kevés energiája jut – és az elmúlt húsz évben is így volt ez –, a végrehajtó hatalom ellenőrzésére".

Számoltassa be a kormányt gyakrabban, legyen abban szigorúbb, hogy a felhatalmazással, amit kapott, miképpen élt. "Ezt pedig csak idézőjelek között lehet rendeleti kormányzásnak nevezni" - jelentette ki a házelnök.

Kövér László az interjúban a devizahitel-szerződések bankoktól várt módosítása kapcsán azt mondta: az lenne a célszerű, ha az eddigi bírósági döntéseket is figyelembe véve kiegyeznének a felek. Azt azonban senki ne gondolja, hogy a devizahitelesek "mentesülnek az adósság megfizetése alól; mi több, a forintban eladósodottak nem járhatnak rosszabbul náluk".

Arra a kérdésre, hogy a devizahitelek kivezetése, forintosítása következik-e, úgy válaszolt: ezt az értesülést "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem tudja. A kormányzatnak több megoldási lehetőséget kell végiggondolnia, de ha a megegyezés nem jön létre, és a kormánynak kell beavatkoznia, "akkor a jogállami keretek között olyan megoldás születik majd, amely nem feltétlenül találkozik a bankok érdekeivel".

A rezsicsökkentésről Kövér László kijelentette: az "csupán az érintett szolgáltatók korábbi extraprofitjának mérsékléséről szól". Felidézte, hogy vannak olyan elgondolások is, amelyek szerint a szolgáltatóknak nem kell feltétlenül "profitelven" működnie a jövőben. "Meg fogjuk találni a megoldást arra, hogy a magyar energiaszektor korszerűsítésére is jusson forrás, a fogyasztók pedig csak annyit fizessenek, amennyi méltányos" - hangoztatta az Országgyűlés elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a választási kampány miatt milyen politikai szezonra számít, Kövér László kifejtette: "nekünk az az érdekünk, hogy higgadt, elemző vita folyjék a valós problémákról, el kell kerülnünk tehát azt a csapdát, amelyet szemlátomást a meglehetősen gyenge, széttöredezett ellenzék próbál állítani az indulatok felkorbácsolásával".

Hozzáfűzte: "választási költségvetés biztosan nem lesz", a kormánykoalíciónak sem szándéka, sem lehetősége nincs arra, hogy túllépje a 3 százalékos államháztartási hiányt. A költségvetés ugyanakkor "tükrözni fogja gazdaságpolitikai és társadalompolitikai céljainkat" - közölte Kövér László a Zalai Hírlapnak adott interjúban.