Sms-ben kért bocsánatot a nőalázó államtitkár

2013.09.11. 13:59 Módosítva: 2013.09.11. 14:57
„Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos″ – mondta kedden Illés Zoltán környezetügyi államtitkár az LMP-s Szél Bernadettnek, majd sms-ben kért bocsánatot a „lovagiasság szabályai szerint″. A képviselőnő elfogadja a gesztust, de nem tekinti lezártnak az ügyet. Azt mondja, az államtitkár kijelentése mögött meghúzódó gondolkodásmód az igazi probléma, hiszen nem ez az első nőgyűlölő, férfisoviniszta megnyilatkozás kormányoldalról. Illésnek sem ez az első hasonló kijelentése, korábban a civil szervezetekkel való egyeztetést hasonlította az önkielégítéshez.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdán sms-ben kért bocsánatot előző napi kijelentéseiért az LMP-s Szél Bernadett-től – ezt az ellenzéki képviselő mondta el egy szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre.

Illés kedd reggel egy napirend előtti kérdésre adott válaszában tett sértő kijelentéseket az LMP-s Szél Bernadettre. „Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos″ – alázta az államtitkár a képviselőnőt, majd azt is hozzátette, hogy „a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára!″. Az LMP felszólította Orbán Viktort, haladéktalanul menessze Illést.

Bocsánatkérés sms-ben, a lovagiasság szabályai szerint

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint Illés telefonon kereste Szél Bernadettet, ám miután nem érte el, végül hangüzenetben és sms-ben kért bocsánatot:

Kedves Képviselő Asszony! Megkövetem Önt, és bocsánatot kérek a lovagiasság szabályai szerint. Remélem lesz még alkalmunk beszélgetni.

Szél Bernadett az Indexnek elmondta, éppen civilekkel egyeztetett, amikor az államtitkár kereste. A képviselőnő végül Illés Zoltán sms-ére a következő üzenettel válaszolt:

Kedves Államtitkár Úr! A bocsánatkérését elfogadom, ugyanakkor nem látom biztosítottnak azt, hogy hasonló esetre nem fog sor kerülni a továbbiakban így a történteket nem tekintem lezártnak. Üdvözlettel: Szél Bernadett

Nem normális, hogy a kormánypártiakat nem büntetik

Szél Bernadett szerdán az újságíróknak azt mondta, egy „teljesen racionális″ ellenzéki kérdésre Illés Zoltán államtitkár egy „meglehetősen durva ámokfutással reagált″.  Ugyan a bocsánatkérést elfogadja, de ezzel az ügy nincsen lezárva: továbbra is a házbizottság elé akarják vinni a történteket, hogy garanciát kérjenek arra, hogy „ilyen súlyos ámokfutás″ többé ne fordulhasson elő a kormánypárt részéről a parlamentben. Arról még nem gondolkodtak, hogy pontosan milyen garanciákat szeretnének, mert fontos látniuk, hogy milyen a kormányoldal hozzáállása, hogyan kezelik ezt a kérdést – mondta Szél Bernadett.

Kijelentette, nem tartja normálisnak, hogy a kormánypárti politikusokat nem büntetik meg, amikor elszalad velük a ló, míg például tőle megvonták havi tiszteletdíjának egyharmadát, amikor egy Földrablás helyett földosztás feliratú táblát tartott fel a földtörvény zárószavazásakor.

Illés Zoltán és az onanizálás

Szél Bernadett blogjában felidézi az államtitkár egy korábbi sértését is, amikor Illés a civil szervezetekkel való egyeztetést is becsmérelte, egyenesen az önkielégítéshez hasonlította: „ezt a tevékenységet ő nemrég „onanizálásnak” nevezte a patkóban, felszólításra kellett visszavonni szavait″.

Nőgyűlölő, férfisoviniszta

Szél Bernadett az Index kérdésére, hogy továbbra is szükségesnek tartják-e Illés Zoltán leváltását, azt mondta: „ez lenne a legtisztább megoldás″. Szerinte az államtitkár a tegnapi fellépésével megmutatta, nem alkalmas feladata ellátására. Az Orbán Viktornak tett kínos hűségesküjét pedig még kínosabbá tette, hogy a miniszterelnök arra nem reagált – tette hozzá.

Az LMP-s képviselőnő hangsúlyozta, a legnagyobb baj az, hogy semmi nem garantálja, hogy az eset nem fog megismétlődni, ezért is fordultak a házbizottsághoz. A házbizottság ülésére csütörtökön 9 órakor kerül sor. Szél Bernadett szerint az államtitkár kijelentése mögött meghúzódó gondolkodásmód az igazi probléma, hiszen nem ez az első nőgyűlölő, férfisoviniszta megnyilatkozás, amit kormánypárti képviselőktől hallani.