Felmentették a meggyilkolt fideszes fiát

2013.09.12. 14:45 Módosítva: 2013.09.12. 16:02

Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat.

Schönstein Sándor és védője fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet.

Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását, így került ismételten az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

Ficsór Gabriella a jogerős másodfokú ítélet szóbeli indoklásában elmondta, minden, az eljárásban feltárt bizonyíték egyenként, külön-külön nézve nem írható kétséget kizáróan a vádlott terhére. Ugyanakkor összesítve a bizonyítékokat - DNS-minták, textilmaradványok a köröm alatt, az indulatkitörésre való hajlam - el lehetne jutni arra a következtetésre, hogy a vádlott bűnös, ha nem állapította volna meg az első fokon eljáró bíróság, hogy "nem zárható ki, hogy más is elkövethette a bűncselekményt".

Ezek ismeretében nem volt más lehetőség, mint az elsőfokú bíróság bizonyítottság hiányában meghozott felmentő ítéletének helybenhagyása - tette hozzá a táblabíróság tanácsvezető bírája.

Schönstein Sándor a jogerős ítéletet megkönnyebbülten vette tudomásul, bár - mint az MTI tudósítójának elmondta - szerette volna, ha bűncselekmény hiányában mentik fel.

Magyar György védőügyvéd megismételte korábbi álláspontját, hogy az ítélet nem a védő sikere, hanem az igazságszolgáltatás diadala, képes volt ugyanis arra, hogy az első bíróság óriási szakmai hibáját korrigálja. Védencét - mint mondta - hat és fél éven keresztül anyagyilkosként kezelték, holott nem ő ölte meg édesanyját.

Közölte azt is, hogy ügyvédi irodája védencétől megbízást kapott a kártalanítási, illetve kártérítési eljárás megindítására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport