Megint megrongálták a badacsonyi őstőkéket

2013.09.12. 14:34

Ismeretlenek ismét átvágtak 200 értékes szőlőtőkét Badacsonyban a svéd tulajdonú Villa Sandahl rajnairizling-ültetvényén. A borászat honlapján megjelent közlemény szerint az ügyben bejelentést tettek a rendőrségnek. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre megerősítette, hogy szeptember 6-án tettek feljelentést az ügyben. A nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság folytatja rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Egy évvel ezelőtt teljesen hasonló eset történt. 2012 augusztusában egy éjszaka leforgása alatt 1500 értékes rajnairizling-tövet vágtak el ismeretlenek. Az okozott kárt akkor 1,5 millió forintra becsülték. Az ügyben a Tapolcai Rendőrkapitányság indított nyomozást és 200 000 forint nyomravezetői díjat is kitűztek. A nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság végül idén február 14-én felfüggesztette, mivel az elkövetőt nem sikerült megtalálni. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint amennyiben az elévülési határidőn belül sikerülne megtalálni a tettest, úgy ezt az eljárást is tovább folytatják.

A svéd Sandahl testvérpár által alapított Villa Sandahl Kft. a Szeremley Szabó László tulajdonában lévő területen gazdálkodik. Ennek egy részén 30 éves tőkék vannak, amelyeket még az egykori állami borgazdaság telepített. Az idős tőkék azért értékesek, mert gyökereik már mélyre nyúlnak, így jobban ellenállnak a szélsőséges időjárásnak, és több értékes, borban is visszaköszönő ásványi anyagot tudnak a talajból a szőlőbe juttatni. Az ilyen tőkékről szüretelt borok ezért jóval értékesebbek lehetnek a fiatal tőkék termésénél. Franciaországban az ilyen borokat, amelyek más szigorú előírásoknak is megfelelnek, a „vieilles vignes” (öreg tőkék) megnevezéssel különböztetik meg.

A svéd borászat korábban jelentős beruházással újította fel a területet és az öreg tőkéket. A tőkék átvágásával nem pusztul el az ültetvény, ez mégis komoly veszteséget jelent egy borászatnak, mivel a terület évekre kieshet a termelésből. Legalább három év kell ugyanis ahhoz, hogy a tőkéken az új hajtások megerősödjenek és újra teremjenek.

A tavalyi pusztítás után az Index részletesen foglalkozott az üggyel. Mint megállapítottuk, vannak ugyan ellentétek Badacsonyban a helyiek és a külső befektetők között, de a svéd cégnek eddig nem volt konfliktusa. A rongálást egységesen elítélték a Badacsonyban működő borászatok, és szolidaritást vállaltak a svéd vállalkozással. A helyiek szerint a rongálás hátterében irigység, tartozás vagy fanatikus rajnairizling-ellenesség állhatott. A cég cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy a várható biztosítási összeg játszhatott szerepet a tőkék kiírtásában, a területre ugyanis nem volt biztosításuk. Azt pedig a legtöbben elképzelhetetlennek tartották, hogy egy kevéssé ismert borászat ilyen kétes PR-akcióval szerezzen magának ismertséget.