Gerzson
-3 °C
2 °C

Tisza-szobrot ad az államnak Esztergom

2013.09.12. 23:20

Esztergom képviselő-testülete csütörtök esti ülésén megszavazta, hogy a város átadja az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció városban található részét. A város pedig cserébe megkapja a budapesti Kossuth-szobrot.

Tétényi Éva független polgármester a műalkotás átadását korábban megvétózta, arra hivatkozva, csaknem 1500 lakossági aláírás gyűlt össze, hogy a szobor maradjon a helyén, arról csak másolat készüljön.

A polgármester a csütörtök esti ülésen előterjesztette, hogy a testület többségét adó Fidesz-KDNP legalább annyi aláírást gyűjtsön össze az átadás mellett, mint ahány a városban maradás mellett szólt, azonban ezt nem fogadták el.

Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró képviselő korábban elmondta, hogy az Esztergomban Magvető szoborként ismert alkotás 65 éve került a városba és jelenleg a megsemmisülés közelében van. A képviselő szerint az átadással a szobrot megőrizhetnék az utókornak, a szoborrészlet Zala György gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotásának egyetlen eredeti formájában fennmaradt része.

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy mindez a városnak nem kerülne pénzébe, mert az Országgyűlés Hivatala a szobrok áthelyezésének minden költségét vállalja.