2000 embernek ígért munkát, négy év börtönt kapott

2013.09.13. 12:44

Csalás miatt jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte pénteken a Zalaegerszegi Törvényszék azt a férfit, aki éveken át külföldi munka ígéretével országszerte jelentetett meg újsághirdetéseket és küldött pénzért tájékoztatókat, de több mint 2000 ügyfele közül senki nem kapott állást. Döntésével a Nagykanizsai Városi Bíróság tavalyi ítéletét helybenhagyta a Zalaegerszegi Törvényszék.

Szerencse Zoltán 15 millió forintot meghaladó kárt okozott ígéreteivel ügyfeleinek. A bíróság több mint 800 rendbeli csalásban és 1200-nál is több csalási kísérletben találta bűnösnek a férfit, aki nem jelent meg a pénteki tárgyaláson és az ítélethirdetésen. A bíróság csupán annyiban változtatta meg az elsőfokú döntést, hogy az ügyészség indítványára közvetettnek minősítette a bűncselekményt, amelyet egy kft. nevében, nagyobb részt két alkalmazottja révén követett el.

A férfi a cég nevében 2007-től jelentetett meg újsághirdetéseket megyei és városi lapokban, interneten, ahol külföldi álláslehetőségeket ígért, érdemi ügyintézést azonban nem végzett. A jelentkezőknek a két alkalmazott csokoládégyárban vagy olajfúrótornyon ígért állást. A 15-20 ezer forintért utánvéttel kiküldött, összeollózott tájékoztatóban szerepelt, hogy nem kínálnak munkalehetőséget, csupán továbbküldik az életrajzokat. A megtévesztettek nemegyszer nem létező telefonszámokat vagy régen lejárt külföldi álláspályázatok másolatait kapták meg, álláshoz senki nem jutott.

A bíróság utalt arra is: már a Külügyminisztériumnak kellett a sajtó útján felhívást közzétennie, hogy állást ígérő közvetítőknek senki ne fizessen előre. Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy Szerencse Zoltán nem először követett el hasonló bűncselekményt. Több mint tíz ével ezelőtt ugyanis azonos módszerrel csaknem kétezer embert csapott be, amiért szintén elítélték. A mostani börtönbüntetése mellett csaknem 700 károsultnak vissza kell fizetnie mintegy 12 millió forintot, az államnak csaknem 7 millió forint illetéket, és csaknem 3 millió forint értékű vagyonelkobzással sújtották.