Kövér visszahívná Szilágyi Pétert jegyzői posztjáról

2013.09.13. 15:08

A Párbeszéd Magyarországért (PM) információi szerint Kövér László házelnök a házbizottság csütörtöki ülésén bejelentette: kezdeményezi, hogy hívják vissza a parlament jegyzői posztjáról Szilágyi Pétert. Ezt a független képviselő mondta el pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szilágyi Péter közölte: függetlenként nem vehetnek részt a házbizottság munkájában, így csak elmondás alapján értesültek az esetről.

Szilágyi Péter sejtése szerint a kezdeményezés mögött az állhat, hogy az információs szabadságról szóló törvény módosító javaslatának szavazáskor, „amikor a trafikmutyi kirobbant”,  képviselőtársával, Karácsony Gergellyel egy „Loptok, csaltok hazudtok” feliratú táblát vittek be az ülésterembe. Emlékeztetett arra, hogy tettéért a parlament addigi történetének legnagyobb büntetését kapta. Karácsony Gergelyt 50 ezer forintra, míg Szilágyi Pétert a havi tiszteletíjának egyharmadát kitevő 185 ezer forintra büntették. Ezt Kövér László azzal magyarázta, hogy ő jegyzőként nagyobb felelősséggel tartozik.

A politikus szerint nem mozdítható el a pozíciójából azért, mert élt a véleménynyilvánítási szabadságával. Emiatt egy határozati javaslatot nyújt be, amelyben felkéri a Házat, nyilvánítsa ki, hogy minden képviselő rendelkezik a véleménynyilvánítás jogának szabadságával. A javaslatba azt is bele szeretné foglalni, hogy a jegyzők is élhetnek a véleménynyilvánítási szabadságukkal, és a büntetések kiszabásakor nem lehet különbséget tenni a képviselők között aszerint, hogy kormánypártiak vagy ellenzékiek.

A politikus ehhez kapcsolódóan elfogadhatatlannak nevezte, hogy „miközben kormánypárti képviselőktől olyan szavakat hallhatunk, mint nem olyan régen Illés Zoltántól, ők megússzák büntetés nélkül”, aközben az ellenzéki képviselőket több százezer forintra büntetik.
Kérdésre válaszolva elmondta, a házelnök kezdeményezheti a házbizottságnál a jegyző visszahívását, amiről az Országgyűlés plenáris ülésén vita nélkül kell szavazni.

Szilágyi Pétert a parlament 2010-es megalakulása után az LMP színeiben választották jegyzővé, de miután a frakció 2013. február 11-én megszűnt, így hivatalosan elveszítette ezt a posztot. Az Országgyűlés február 25-én viszont újra jegyzővé választotta az ekkor már független képviselőt.