Auguszta
-3 °C
2 °C

Nyomoznak Vadai HM-es szerződései miatt

2013.09.13. 13:30 Módosítva: 2013-09-13 13:33:11

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség ismeretlen tettes ellen korábbi honvédelmi minisztériumi szerződések miatt. Az M1 péntek déli híradójában elhangzott: a gyanú szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) volt kabinetfőnöke 2008 és 2010 között több millió forintért kötött megbízási szerződéseket kommunikációs cégekkel Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár honlapjának üzemeltetésére, miközben ezt a feladatot a minisztérium dolgozói is el tudták volna végezni.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Híradónak azt mondta: hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást szeptember 6-án. A nyomozás határideje november 6. Ez szükség esetén meghosszabbítható.

A szerződések miatt Hende Csaba honvédelmi miniszter tett feljelentést júliusban ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a miniszter három szerződést kifogásolt, amelyek egyike a honvédségi államtitkári honlappal függ össze.

Korábban a Magyar Nemzet azt írta: két külsős céget bíztak meg Vadai államtitkári honlapjának szerkesztésével. A napilap szerint a kifizetésekről megkérdőjelezhető teljesítési igazolások készültek, amelyeket az államtitkár írt alá.

A hír megjelenése után az MSZP közleményben állt ki Vadai Ágnes volt szocialista honvédelmi államtitkár és Szeredi Péter, a HM korábbi kabinetfőnöke mellett, valamint lemondásra szólította fel a feljelentést tevő Hende Csabát. Az MSZP-ből időközben kilépett, jelenleg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjaként politizáló Vadai Ágnes júliusban azt mondta: „a rezsimnek a tyúkszemére lépett”, és valószínűleg egy mérhetetlenül kicsinyes bosszúról van szó.