Adalbert
13 °C
21 °C

Szeptember 15-től viszik ki a megkésett tankönyveket

MTI/Index
2013.09.13. 15:41

Szeptember 15-étől szállítja ki a Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. a pótlólagosan megrendelt tankönyveket az iskolákba – közölte a cég pénteken. Utólagos kiegészítő tankönyvrendelésre, illetve visszáruzásra a korábbi évekhez hasonlóan jellemzően azért van szükség, mert az eredeti iskolai megrendelések időpontjában még nem volt pontosan látható a ténylegesen beiratkozott diákok létszáma – írták.

A könyvtárellátó közleményében felidézte: az iskolai tankönyvfelelősök szeptember 5-éig adhatták le utólagos rendelési vagy visszáruigényüket azokban az esetekben, ha az előzetesen megrendelthez képest további kiadványokra van szükségük, illetve ha egyes megrendelt tankönyvekre mégsem tartanak igényt. A könyvtárellátó az erre vonatkozó rendeletnek megfelelően szeptember 15. és október 15. között szállítja le az utólagosan megrendelt kiadványokat, és viszi el az időközben feleslegesnek bizonyult tankönyveket.

Az összesen kiszállított mintegy 15 millió tankönyv hét százalékát érintő pótrendelésekre, illetve visszáruigénylésekre jellemzően azért került sor, mert az előzetes megrendeléshez képest kevesebb vagy több diák iratkozott be az adott osztályba.

Az iskolák a hibásak

Az okok között említik még, hogy az iskola nem a megfelelő – például nem a Nemzeti alaptantervben előírt tankönyveket – rendelte meg, vagy az iskola egy adott tantárgyból a diákonkénti egy tankönyv és egy munkafüzet helyett például két tankönyvet rendelt. Szintén előfordult, hogy a diák nem az előzetesen jelzett idegennyelvi kurzust választotta, esetleg a szintfelmérés alapján nem az előzetesen meghatározott csoportba sorolták be, vagy az előzetesen megrendelt tankönyvre a szülő mégsem tart igényt.

Pótolják a névre szóló tankönyvcsomagokból a csomagolás során esetleg kimaradt vagy szükségtelenül bekerült kiadványokat is. Az összesen csaknem 1,3 millió tankönyvcsomagból ez körülbelül ötezret, a csomagok mindössze 0,4 százalékát teszi ki – közölték.

Vagy nem

Az Indexnek több iskolától és szülpőktől származó értesülései alapján a tankönyvcsomagok ugyan a legtöbb helyre megérkeztek, azok nagy része azonban hibás. Információink szerint egyes helyeken átlagosan 30–80 százalékban nem azok a könyvek vannak a csomagokban, amiket a diákoknak névre szólóan megrendeltek az iskolák. Egy összesítés szerint a következő problémák léptek fel:

  • más van a csomagban, mint amit rendeltek, a csomagjegyzék a csomagban talált címekkel egyezik meg;
  • más van a csomagban, mint a csomagjegyzéken, a csomagjegyzék a megrendelt könyvekről szól;
  • hiányos a csomag, a csomagjegyzék jó

Mindennek azért van jelentősége, mert idén államosították a tankönyvterjesztést. A korábban gördülékenyen működő rendszert megváltoztatták, és egy, a tankönyvterjesztésben korábban nem sikeres, 70-100 milliós veszteséget felhalmozó és nem utolsósorban esztergomi fideszes hátterűkis állami cégre, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-re bízták az egész ország tankönyvellátását.

A Kello összesítette a megrendeléseket, majd egy központi telephelyen szortírozta és összeállította a diákoknak névre szólóan megrendelt tankönyvcsomagokat, végül ezeket alvállalkozók segítségével szállította ki az iskolákba. A jelek szerint a Kellónak a könyvek kiszállításával még valahogy csak-csak sikerült megbirkóznia határidőre, a szortírozás és csomagolás azonban csapnivaló volt. Úgy tudjuk, a könyvek csomagolását nagyrészt diákmunkával végeztette a Kello.