Vodkával lepték meg Rezešová bíráját

2013.09.13. 17:18
Vodkás üveggel előadott látványosabb jelenetre is lehet számítani a Rezešová-per közeledő végjátékában. A következő tárgyaláson már a perbeszédek jönnek, kiderül, mit érdemel az ügyészség szerint a négy ember halálát okozó ittas vezetéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolt szlovák milliomosnő. A védelem még készül valamire, szereplésre készülhet az eddig hallgatásba burkolózó Eva Rezešová.

A közúti veszélyeztetés vádpontja volt a központi témája a Rezešová-per pénteki tárgyalásának a Gödöllői Járásbíróságon. A szlovák milliomosnőt, Eva Rezešovát nemcsak azzal vádolják, hogy tavaly augusztusban az M3-as autópályán ittasan vezette BMW terepjáróját, és belerohant vele egy Fiat Puntóba, négy ember halálát okozva így, hanem azzal is, hogy a baleset előtt nem sokkal rávillogtatott a kisebb autóra, és megpróbálta leszorítani. Ha a bíróság ezt bizonyítottnak találja, az súlyos plusz börtönéveket jelenthet a vádlottnak.

A vádirat a leszorítást és villogtatást egy kamionos tanúvallomására alapozza. Ő azt kérte, hogy a neve maradjon rejtve, így csak a 6-os számú tanúnak szólítják a bíróságon. Most is kitartott eddigi vallomása mellett. A védelem közben keményen dolgozik azon, hogy hiteltelenítse. Megszerezték a baleset hajnalán rögzített kamerafelvételt az autópályáról, és az általuk felkért műszaki szakértő megpróbálta beazonosítani azon az ügyben fontos járműveket.

Az a fényes folt a Fiat?

A felvételeket levetítették pénteken a bíróságon. Laikusként nem sokat lehet kivenni belőlük, leginkább csak homályos fényfoltokat láttunk sötét háttéren. A védelem szakértője viszont magabiztosan állítja, hogy sikerült neki az azonosítás. Ennek azért van jelentősége, mert ha tényleg az áldozatok Fiatja, a vádlott BMW-je és a tanú kamionja az, amit az adott időpontokban látni lehet a kamerafelvételen, akkor a sebességüket is figyelembe véve ki lehet számolni, szemtanúja lehetett-e a kamionos az általa megnevezett útszakaszon a leszorítósdinak a BMW és a Fiat között.

A műszaki szakértők el is végezték pénteken ezt a számítást, kiindulási alapnak véve a védelem által felkért kollégájuk hipotézisét a járművek egyezéséről. Így az jött ki, hogy a kamionos nem láthatott olyat, mint amit állít.

Csakhogy a szakértők nem értettek egyet abban, mennyire lehet építeni az azonosításra. A védelem szakértője főként a hátsó lámpák magassága alapján vélte felismerni az áldozatok Fiat Puntóját. Ugyanakkor a bírónő kérdéseire elmondta, hogy ilyen a lámpája például a Suzuki Igniseknek és a Ford Fiestáknak is. Egyik kollégája, aki a rendőrség kirendelésére került az ügybe, vele ellentétben csak 50 százalék esélyt adott annak, hogy a felvételen látható kocsi tényleg az áldozatoké. "Én fényeket látok" - utalt ez a szakértő arra, milyen távol van az egyértelműtől a kamerafelvétel, amit elemezni próbáltak.

Nem lehet hinni az orvosi papírnak

Rezešová ügyvédjének ötlete volt a felvételek elemzése, de egy kicsit vissza is ütött rájuk. A rendőrség által felkért szakértő ugyanis rámutatott, hogy ha tényleg a vádlott BMW-je van a videón, akkor viszont könnyű kiszámolni, hogy még gyorsabban száguldott, mint amivel ők a múltkor számoltak: 165 helyett 175,6 kilométer per órával.

A védelem kezére játszott viszont a pénteki tárgyaláson, hogy egy újabb dokumentumról derült ki: megbízhatatlan. A bíróság kihallgatta azt az orvost, aki megvizsgálta Rezešovát, amikor bekerült a börtönbe. A dokumentumban, amit ez az orvos kiadott, az állt, hogy Rezešová garatképletei békések, pajzsmirigye normális, nyirokcsomói nem tapinthatók. Ez ellentmondásban van a vádlott állításával, miszerint beteg volt akkoriban, ezért is szedte azt a nyákoldó gyógyszert (Bromhexint), amivel akaratlanul is alkoholt vitt be a szervezetébe.

Az orvos vallomásának végére azonban tisztázódott, hogy ezek a mondatok automatikusan kerültek bele a dokumentumba, egyszerűen alapértelmezetten ezeket ajánlja fel a számítógépes rendszer, és Rezešová torkát valójában meg se nézte senki. Ezt a fejleményt maga a vádlott is fontosnak érezhette, mert szokásától eltérően kivételesen élt a hozzászólási jogával az orvos vallomása után. Tolmácsa segítségével kijelentette, hogy őt tényleg nem vizsgálták meg ekkor, és nagyon sajnálja, akkoriban nem tudta még, hogy ennek ilyen jelentősége lesz.

Még szeptemberben meglehet az ítélet

A pénteki tárgyaláson meghallgatták még a vádlott híváslistáinak ügyében a telefontársaság munkatársát, a kórházban elhunyt áldozat kezelőorvosát, az áldozatok sérüléseiről véleményt mondó orvosszakértőket. Erik Fischert, a vádlott volt élettársát, egyik gyerekének az apját megint hiába várták a bíróságra. Így valószínűleg majd azt a korábbi tanúvallomását fogják figyelembe venni, amit még a rendőrségen tett, és amelyben alkoholproblémákkal küzdő, időről időre részegen kocsiba ülő embernek írta le a vádlottat.

Most már csak két tárgyalási nap van hátra. Legközelebb, szeptember 25-én jönnek a tervek szerint a perbeszédek, szeptember 27-én pedig kihirdethetik az elsőfokú ítéletet. A terveket még boríthatja a védelem: Rezešová ügyvédje jelezte, hogy elő fognak állni új bizonyítási indítványokkal, mihelyt a kezükbe kapják az eddigi tárgyalások jegyzőkönyveit.

Az áldozat érdekeit képviselő, a hozzátartozók által felkért ügyvéd is készül még látványosabb szereplésre. Már mutatott is valamennyit ebből pénteken, mikor a tárgyalás végén előszedett egy üveg vodkát és egy üvegcse Bromhexin nyákoldót, és átnyújtatta azokat a bírónőnek.

Rezešová beszélni kezd?

Ha Rezešová igazat mond, nem sokkal a baleset előtt a terápiás adag nagyjából ötvenszeresének megfelelő mennyiséget, fél decit húzott le egyszerre a Bromhexinből. Az ügyvéd most megkérte a bírót, csavarja le a gyógyszeres üvegcse tetejét. Kiderült, hogy az üveg nyakán csöpögtető fej van, azon keresztül cseppenként jön a folyadék, nem lehet csak úgy kortyolni.

Az ügyvéd azt kérte: nézzék meg a vodkás üveg alakját súlyát, és döntsék el: össze lehet-e téveszteni egy ásványvizes palackkal. Rezešová a vallomása szerint ugyanis így járt, amikor a baleset után, a fejre állt autójában szomjúságtól gyötörve meghúzta a kezébe akadó üveget. A perbeszédekkor fognak arra visszatérni, mennyi időbe telik lepiszkálni a vodkás üveg nyakáról a fóliaszerűséget, vagyis mennyire életszerű, hogy bontatlan volt az üveg.

Rezešová ügyvédje látszólag nagyon magabiztosan reagált a vodkás-gyógyszeres közjátékra. "Köszönöm, hogy megkönnyítette a védelem munkáját" - mondta gúnyosan a másik ügyvédnek, de egyelőre nem derült ki, mire gondol. Célzott viszont arra, hogy az eddig hallgató Rezešová is szerepet kap majd a végjátékban, valószínűleg beszélni fog. "Védencem mindent meg fog válaszolni" - ígérte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport