Gyurcsány: Szenvedélyt akarok!

2013.09.14. 20:31
"Te vagy a legjobb dolog a héten, na meg a DK-délután" - énekelte a PA-DÖ-DÖ szombat délután a Szabadság hídon, a Demokratikus Koalíció (DK) évadnyitó nagygyűlésén. Az ország egész területéről körülbelül 1500-an gyűltek össze, hogy meghallgassák Gyurcsány Ferenc szenvedélyes beszédét a szenvedélyről. A pártelnök mellett felszólalt Vadai Ágnes és Lang Györgyi is. Hatalmas vihar volt készülődőben, de végül az exminiszterelnök beszédekor kisütött a nap.

„Merjetek szabadok lenni, merjetek azok lenni, akik vagytok!” - bátorította közönségét Gyurcsány Ferenc, amikor arról beszélt, hogy a DK fel tudott állni a vereségből, mert abból fel lehet állni, a tisztességtelenségből azonban nem. Szerinte csak a DK-val van esély a hatalom leváltására. Bár kétségtelenül Gyurcsány Ferenc mondta el 2013 legnagyobb politikai beszédét Nagy Imre háza előtt, ez most nem volt annyira erős. De még így is felemelő volt a PA-DÖ-DÖ és egy valamikori Megasztáros műsora, vagy Vadai Ágnes és Lang Györgyi beszéde után. Utóbbi még azt a poént is megengedte magának, hogy azért nem szeret már dakota közmondásokat mondani Orbán, mert tudja, hogy annak rövidítése DK.

Hadd lássam azokat a kis kezecskéket

A rendezvény műsorvezetője, a nemrég sajtószóvivővé kinevezett Gréczy Zsolt volt, aki odáig ragadtatta magát az egyik pillanatban, hogy azt mondta: „Pont öt óra van, és pont ötezren vagyunk!" − megidézve ezzel Rákay Philip kétmilliózását. Persze kétségtelen, egy átlagos DK-rendezvényhez képest tényleg sokan voltak. Ebben közrejátszhatott az is, hogy Szegedről, Szolnokról és más vidéki városokból is érkeztek szimpatizánsok. De tökéletes mondat volt Gréczytől az is, amikor a Közgazdaságtudományi Egyetem felé mutatva azt mondta: „Azt is mi építettük! Mármint a Gyurcsány-kormány!".

A rendezvény bemelegítéséről tehát először a PA-DÖ-DÖ gondoskodott, akik régi számok szövegeit aktualizálták a jelenlegi politikai helyzetre (Tűnj el, egyedül sokkal könnyebb, 3 éve ez a legjobb ötlet), majd a Megasztáros Bencsik Tamara énekelt, aki a számok között pont olyan profin szólította meg, a többnyire az idősebb korosztályhoz tartozó közönséget, mint egy kezdő szociális munkás az első napján az öregek otthonában: "Jajj, hogy itt így táncikálunk, úgy örülök, komolyan...nagyon jó a hangulat, hadd lássam azokat a kis kezecskéket". Persze a közönség reagált is: „Ez a csaj beborítja az eget teljesen" − mondta egy idősebb úr a barátjának. A két fellépés között Varju László bizonyította be, hogy képtelen összefüggően beszélni, ha fúj a szél: „Fogjuk meg egymás kezét és holnap keressünk egy új kezet, amit megfoghatunk. Legyen a miénk a holnap".

Ezután Vadai Ágnes mondta el néhányszor, hogy velejéig rohadt rezsim. A politikusnő szerint a kormány relativizálja a holokausztot, a médiája meghamisítja a híreket, az ügyészek a hatalom bábjai és Orbán Viktor rendszerébe belefér, ha tagjai szexista megjegyzéseket tesznek a parlamentben. „Mi nem akarunk egy tahó, náci, lenyúló, diktatórikus világot" − mondta, és arra kérte az embereket, hogy ne dőljenek be a rezsicsökkentésnek, ne adják oda szabadságukat egy kiló kenyérért. „El fogjuk takarítani Orbán velejéig rohadt rendszerét."

Lang Györgyi a már említett Dakota Közmondásos tréfánál nem állt meg: „Ha egy miniszterelnök lehet Fel-csúti, egy színházigazgató is lehet Al-földi". Lang szerint, ha Orbánon múlna azt a kis maradék valamit is elvenné mindenkitől, amit még nem vett el a kormány. „Ez a híd ma a szabadság hídja, de többen lehetnénk, ha az összefogás hídja lehetne" − utalt ezzel vélhetően arra, hogy Gyurcsányéknak végül nem sikerült megegyezniük a választási együttműködésről az MSZP-vel. Végül lazán Ceaușescu-hoz hasonlította Orbán Viktort, sőt szerinte a miniszterelnök még nála is sokkal rosszabb. „Őket tisztelem, mert az SZDSZ tagjai voltak, mindig felléptek a rendezvényeiken. És ezzel fel is vállalták a hovatartozásukat" − jegyezte meg egy néző Langgal és a PA-DÖ-DÖ-vel kapcsolatban.

A valódit, az egyeneset, az igazat mondom

„Törjünk magasra! Kinek alacsony mikrofon kell, kinek magas" − viccelődött nagyvonalúan Gyurcsány Ferenc, mikor az ő magasságához kellett állítani a mikrofont. A közönségből feltörő nevetésből arra következtethetünk, hogy értették az utalást. Gyurcsány Ferenc beszédében ismét utalt az őszödi beszédre: azt mondta ő sem tudott megbirkózni a saját mércéjével, azzal, hogy kompromisszum nélkül kell képviselni az igazságot. De erre és az egész kormányzására nézve is levonta a következtetéseket. Szerinte azt a beszédet egyébként kormányzásának első napján kellett volna elmondania. „A valódit, az egyeneset, az igazat mondom. A legigazabb politikát a DK képviseli."

„Nem hiszek a makogóknak, a bárgyúknak, a taktikázóknak, a szenvedély nélkülieknek, mert ilyen politikusokkal nem lehet leváltani a mostani rendszert. Aki hideg és langyos, az üljön föl a gázsütőre” – mondta Gyurcsány, és a nevetésből megint azt gondolhatjuk, hogy a közönség értette melyik ellenzéki vezetőkre utalt a felsorolt jelzőkkel. "Szenvedélyt akarok! Szeretetet akarok!" − mondta szenvedélyesen, mikor arról beszélt, hogy a sokaság bátortalansága csak szenvedéllyel és erővel oldható fel: „Adjatok hitet a megfáradtaknak!" Gyurcsány szerint a szenvedély nem indulat és nem harag.

Gyurcsány Ferenc újra táncol

„Szeretném, ha nem lennének szipogó, megtört, életükért aggódó Marika nénik!" − utalt a legutóbbi videójára Gyurcsány, amit Felcsúton készített. Szerinte Orbán rendszere még a sajátjait is kicsinálja. Majd az iskolarendszerről és az iskolaigazgatók kinevezéséről beszélt: „Százezrek azt látják, hogy elvették az iskoláikat. Azt látják, hogy abból lesz igazgató, aki rokon, barát vagy párttag." Az erkölcstanoktatásról pedig azt mondta: „Nem akarom, hogy ezek tanítsanak erkölcsöt a gyerekeimnek, mert erkölcsösebb vagyok, mint bármelyikük. Ezek el akarják venni a gyerekeink életét!".

Gyurcsány a hathónapos várólistákról is beszélt, szerinte az egészségügy soha nem volt még ilyen súlyos helyzetben. Azt ígérte, megszüntetik az elit várólistákat, ahol a gazdagok előrébb juthatnak. „Elvenni Orbántól a jogot, hogy államosítson mindent: vagy mi csináljuk meg, vagy nem csinálja meg senki” – mondta. A volt miniszterelnök elmondta, hogy pénzt nem biztos, hogy ígérni tud, de azt igen, hogy visszaadják a kiszolgáltatottak és megalázottak méltóságát.

Gyurcsány végül a határon túliak szavazati jogáról is beszélt. Szerinte nincs rendben, hogy olyan döntsön az itt élők sorsáról, aki nem itt él: „Mi sem akarunk dönteni róluk Sepsiszentgyörgyön. Nem én vagyok a nemzetáruló, hanem azok köpik szembe saját nemzetüket, akik olyanokkal akarják eldönteni a nemzet sorsát, akik bár magyarok, becsületes emberek, a véreink, de nem itt élnek." − mondta a volt miniszterelnök, amiből kiderül, nemcsak a szavazati joggal kapcsolatban más az álláspontja mint a Fideszé, de a nemzet fogalma alatt is mást ért.