Nobel-békedíjas beszélt a Corvinuson

2013.09.14. 00:32

A magyar és a mianmari nép által átélt tapasztalatok közötti hasonlóságokat hangsúlyozta Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában pénteken.

Aung Szan Szú Kji szerint a 20. század folyamán mindkét nép politikai elnyomás alatt élt és a szabadságáért küzdött. Ugyanakkor Mianmarban az 1990-es választást az elnyomás újabb hulláma követte. "Önök jóval szerencsésebbek nálunk" - mondta.

Országa politikai átmenetéről szólva a Nobel-békedíjas politikus kifejtette: az - a kelet-közép-európai rendszerváltásokkal ellentétben - nem az ellenzék és a régi rezsim képviselői közötti tárgyalás eredménye, hanem a Mianmart fél évszázadon át irányító katonai diktatúra kénye-kedve szerint történt, ezért nagyon törékeny folyamat, és a rezsim demokratizálódás iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhető.

A mostani mianmari és az egykori magyarországi helyzet közötti áthallásokat emelte ki előadásában Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki Aung Szan Szú Kji hamarosan magyar nyelven is megjelenő, Levelek Burmából című könyvét mutatta be. Bár Szú Kji azért érkezett Magyarországra, hogy a politikai átmenetről gyűjtsön tapasztalatokat, inkább nekünk van tanulnivalónk tőle - fogalmazott az államtitkár.

A magyar demokrácia helyzetével és a kormánynak az ellenzék, az aktivisták és az Európai Bizottság által is kritizált törvénymódosításaival kapcsolatos hallgatói kérdésre Aung Szan Szú Kji elmondta: minden kormánynak tisztelnie kell a népét, és reményének adott hangot, hogy a magyar kabinet is erre törekszik. Azt is hozzátette, hogy a kormány politikájával elégedetleneknek "joguk van ahhoz, hogy ideáljaik legyenek". Azoknak, akik a mainál jobb társadalmat akarnak, tenniük kell, küzdeniük kell érte, de semmiképpen sem erőszakos módszerekkel - mondta. A szegénységgel és a szegények elnyomásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Aung Szan Szú Kji kijelentette: egy kormány nem büntetheti az embereket azért, mert szegények, a szegénység miatt a kormányt kell megbüntetni.