Ez a poszt a következő Percről percre része:

Jobbikos cigányozásba fordult az ülés

A vak komondoros Balogh József és az exjobbikos társát leköpő Zagyva György Gyula mentelmi jogát is kiadhatják. A nőalázó Illés Zoltán nem kapott büntetést, de vajon bocsánatot kér-e nyilvánosan? Az ülésteremből az LMP-s Szél Bernadett, az állatkertből annak lakói kommentálják az ülést.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jó napot mindenkinek. Reméljük, sikerült megemészteni az ebédet, mert most hard politika következik. Nézzük, hogy a szokásos menetrenden kívül mi lesz ma a legfontosabb az országgyűlésben.

    • Fél öt körül új ombudmant választanak, miután Szabó Máté mandátuma szeptember 24-én lejár.
    • Ma ötödször módosítják a gránitszilárdságú alaptörvényt. Ez már a módosítás módosítása, amit a Velencei Bizottság és a Tavares-jelentés tett szükségessé.
    • Ma döntenek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Nemzeti Bank összevonásáról.
    • Szavaznak Terike élettársáról, Balogh József fideszes képviselő és fülöpházai polgármester mentelmi jogának felfüggesztéséről. Talán emlékeznek: azóta az ügyészség is megállapította, hogy Balogh élettársa bizony nem a komondoron esett át, hanem párja bántalmazta súlyosan.
    • A jobbikos Zagyva György Gyula mentelmi jogát ezért akarják felfüggeszteni, mert egy vitában leköpte korábbi frakciótársát, a ma már független Pősze Lajost. A vádakat mindkét képviselő tagadta.
  • Szeptember 24-én lejár Szabó Máté alapjogi biztos mandátuma, a helyére Áder János köztársasági elnök Székely Lászlót jelölte. A most 55 éves Székely az ELTE jogi karának oktatója a polgárjogi tanszéken. Az első Orbán-kormány idején kormánybiztosként koordinálta a dunai vízlépcső ügyében hozott hágai ítélet végrehajtását, a mostani kormány alatt pedig ő volt az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését koordináló miniszteri biztos. Székely jelölése előtt Áder nem egyeztetett a pártokkal, de személyét várhatóan elfogadják a kormánypárti frakciók. Székely megválasztását a parlamenti bizottságok hétfőn támogatták. Az új ombudsmant 6 évre választják meg, ehhez kétharmados többség kell. A titkos szavazást várhatóan fél 5-től tartják, majd Székely esküt is tesz.

  • Az alkotmányügyi bizottságban már a Jobbik is leszavazta azt az LMP-s indítványt, amely az offshore-lovagok uniós pályázatokból való kizárásáról, illetve a föld-, trafik- és közbeszerzési pályázatok nyilvánosságáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről szólt. Schiffer András javaslata szerint akár közbeszerzés, akár koncesszió, akár más konstrukció (pl. az állami földek NFA-s haszálataba adása) esetén a pályázat csak akkor legyen érvényes, ha a teljes pályázati dokumentációt, a nyertes és vesztes pályázatok szövegét, és azok részletes értékelését is közzéteszik az eredményhirdetéssel egy időben. Vajon mi történt a Jobbikkal?

  • Egyre gránitszilárdságúbb lesz az alaptörvény

    Ma ötödször módosítják a 2,5 évvel ezelőtt elfogadott új alaptörvényt, amelyet annak idején Orbán Viktor gránitszilárdságúnak nevezett. A júniusban már beterjesztett törvényjavaslatot a kormány augusztus végén újra módosította a Velencei Bizottság jelentése, valamint a Tavares-jelentésben megfogalmazott kritikák miatt. A szöveg szerint nemcsak a közszolgálati elektronikus média, hanem minden kereskedelmi médium is közölhet ingyen politikai hirdetéseket. Jogilag valamennyi vallási közösség egyháznak minősül, és a „bevett egyházak” lesznek azok, amelyekkel az állam együttműködhet, azaz adózási és egyéb privilégiumokat nyújthat nekik. Az ötödik módosítás emellett alaptörvényi szintre emeli az Országos Bírói Tanácsot mint az Országos Bírói Hivatal (OBH) felügyeleti szervét. Megszűnik az OBH elnökének peráthelyezési jogköre, valamint a külföldi bíróságok, fórumok döntései miatt itthon kivethető különadó alkotmányos lehetősége. A Magyar Nemzeti Bankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét összevonják.

  • Látogatóként vagyunk itt a fővárosi állatkertben, merthogy ezúttal innen közvetítjük a nép, pontosabban az állatok reakcióit. Ha kíváncsi rá, milyen arcot vág a gorilla egy mérsékelten szenvedélyes interpelláció alatt, vagy magunkhoz tudjuk-e csalogatni a kiselefántot a fideszes Bohács Zsolt "Hogyan mozdítja elõ a kormányzat az edzõi életpálya tervezhetõségét? Számíthatnak-e nagyobb megbecsülésre a sportolókat felkészítõ, a sport ügyét a hátukon vivõ edzõ?" interpellációjának segítségével, akkor feltétlen kövesse tudósításunkat!

    Egyébként a méltán híres, de már halott sztárfilozófus, Arisztotelész szerint az ember zóon politikón, azaz politizáló állat, úgyhogy az állatkert a legjobb hely a politizálásra.

  • A legtöbb interpellációra a mai napon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek kell válaszolnia, köztük a KDNP-s Tarnai Richárd "Kinek lehet haszna a szemétbõl?" című kérdésére. Fazekas minisztériuma egyébként nemrég felkérte a McDonald'sot arra, hogy a magyar hetek keretében áruljon szürkemarhaburgert is, a gyorsétterem pedig azon nyomban teljesítette is a kérést. De Tarnai öninterpellációja nyilván nem a gyorsétteremláncra vonatkozik.

  • Nagyon egyszerűen: behoztunk magukkal egy laptopot, ezen élőben megy a parlamenti videóközvetítés, amit a ketrec/üveg mögül megmutatunk a kiszemelt állatnak, majd lefotózzuk a reakcióját.

  • A mai ülés parlamenti szakértője az Indexen a Lehet Más a Politika társelnöke és országgyűlési képviselője, az előző hét politikai sztárja, Szél Bernadett. A képviselőnő a verespataki bányáról kérdezte Illés Zoltánt, mire az válaszában öt percen keresztül alázta olyan megjegyzésekkel, mint hogy "attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos". Szél Bernadett 2000-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett közgazdászként, ugyanitt szerezte meg 2011-ben doktori címét. 2002 szeptemberétől három éven át a Magyar Tudományos Akadémia Támogatott Kutatóhelyek Irodájánál volt fiatal kutató, majd 2006-tól a Központi Statisztikai Hivatal statisztikusa, EU-referense lett. Kutatási területei a családszociológia, családpolitika és az állami kapacitás. Korábban a humanista mozgalomban tevékenykedett, 2010-től az LMP tagja, 2012 óta parlamenti képviselője majd a párt társelnöke. Gyermekei 3 és 5 évesek, kikapcsolódásként az erdőben szokott futni kutyájával.

  • ma ennyit késtek. Kövér László megnyitotta az ülést.

  • Üdvözlet mindenkinek! Az LMP frakcióval elfoglalta új helyét, most szokom a helyzetet és a szomszédokat. Rendhagyó módon indul a hét, összparlamenti lefagyó számítógépes rendszerek nehezítik az életet, a korelnök szerint remélhetőleg hamarosan felmelegszik. Schiffer kommentje: "Meghekkelték a nemzeti együttműködés rendszerét". Közben az első és egyben utolsó szükséges szavazáson sikerrel túljutottunk, Ertsey Katalin az interparlamentáris unió alelnöke lett. Gratulálunk, és akkor most kezdődhet az ülés!

  • Az, hogy a "papagáj módjára" kifejezést mindketten használták már a parlamenti felszólalásukban.Rajtuk kívül más nem ebben a ciklusban, Szanyi Tibor csak a "papagáj módon" kifejezéssel élt, ami azért nem ugyanaz.

    És most JÁTÉK!

    Találja ki, melyik mondatot mondta Gúr és melyiket Novák? (Az időpontban segítünk.)

    "Na, önöknek ezen kellene elgondolkodni és nem azt erősíteni papagáj módjára, mint amiről beszél." (2013.04.29.)

    "Miként azt is furcsállom, hogy ha ön is marhaságnak nevezi, akkor miért akarja ezt minden alkalommal ismételgetni papagáj módjára." (2011.11.02.)

  • Számokkal indít Pintér Sándor, aki a dunai nyári árvízi vészhelyzetről és a károk helyreállításáról számolt be. 807 kilométeren történt áradás. Mindenütt rekordott döntött a Duna. 47 ezer hektárt árasztott el, ebből 36 ezer erdő, tízezer szántó. 10,2 millió homokzsákot használtunk fel. Önkéntesek 36 ezren, köztük honatyák is. A védekezés költsége 20,3 milliárdba került. A miniszterelnök a helyszínről ellenőrizte az utasítások végrehajtását.

  • Az MSZP-s Harangozó Tamás elismerte, hogy az árvízi védekezésben a kormány jobban teljesített mint a márciusi hókáoszban, az ugyanis katasztrofális volt. Míg viszont Pintér 20 milliárdos védelmi költséget említett, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató 30 milliárdos összegről beszélt. Kérdés, mi lett a 466 millió adománnyal, amit az állampolgárok gyűjtöttek, a kormánytisztviselőket ingyen túlóráztatták, több település pedig még nem kapta meg a kártalanítást.

  • Hiába szólította föl lemondásra az LMP és az Együtt-PM, majd álltak össze az MSZP, az LMP, a DK és az Együtt-PM női politikusai közös sajtótájékoztatón elítélni a kormányoldalt, Kövér László házelnök szerintsértő, de nem kirívióan sértő” volt, hogy Illés Zoltán azt válaszolta a parlamentben az LMP-s Szél Bernadett egyik kérdésére, hogy

    attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos.

    Illés SMS-ben kért elnézést Szél Bernadettől, de sokan azt várják tőle, hogy a Parlament nyilvánossága előtt és minden nőtől is kérjen bocsánatot.

    Ön szerint bocsánatot kér-e a Parlamentben Illés Zoltán a múlt heti nőalázásáért?

  • Schiffer András elismeréssel adózik az összefogásnak, amely révén az áradás megkímélte az országot a halálos áldozatoktól. Ám az LMP elnöke szerint kár volt az esztergomi közjátékért, hogy a helyszínre kivonult  Orbán Viktor nem találkozott a város polgármesterével, Tétényi Évával. Az LMP vezetője szerint semmilyen árvízvédelem nem helyettesíti a tudatos vízgazdálkodást – zárta felszólalását Schiffer.

  • A KDNP frakcióvezetője élményszerűen mondta el, mit tapasztalt a Duna bal partján az árvíz idején a saját választókerületében Szobon. Harrach így látta: szervezettség, hatékonyság, eredményesség, összefogás.

  • A mókus is csak egy patkány, de jobb a sajtója - ezt még 2010-ben mondta a parlamentben a jobbikos Volner János, amikor arról beszélt, hogy a Fidesz ugyanolyan korrupt, mint az MSZP, csak a szocialisták bűneire még frissen emlékszünk.

  • Rogán Antal frakcióvezető kijelentette: ez az évszázad árvize volt. "Ehhez képest úgy ment végig, hogy emberéletet nem követelt, és az anyagi kárt is sikerült minimalizálni. Kimondhatjuk: a kormány felkészültsége és szervezettsége nélkül mindez nem valósulhatott volna meg." Nem úgy, mint amikor Medgyessy Péter a riviéráról drukkort a szocialisták idején zajlott árvíz alatt. – mondta Rogán, aki szerint Orbán Tétényivel azért nem talákozott, mert Esztergom polgármestere nem jelent meg a gátakon, ellentétben a kormányfővel. A megjegyzést kacagással fogadta pár képviselő.

  • Bárándy Gergely MSZP-s képviselő Kövér Lászlónak a rendeleti kormányzásról felvetett ötletéről beszélt. Persze Kövért félreértették, nem a nácik ötletét akarja újrahasznosítani. A rendeleti kormányzás lényege, hogy jogalkotási hatásköröket telepítenek át a kormányhoz, ez viszont gyengíti az országgyűlést. Kövér kijelentése szervesen illeszkedik abba a folyamatba, ami erodálja a fékek és ellensúlyok rendszerét. Persze most sem jó a helyzet: a kötelező egyeztetéseket úgy kerülik ki, hogy a kormányelőterjesztéseket egyéni képviselői indítványként nyújtják be, nem adnak időt az előterjesztések átnézésére, azaz tartalmilag most is a rendeleti kormányzást gyakorolják. A demokratikus működésnek csak a látszatát tartják fent. Az MSZP "a kövéri antidemokratikus modellt" a leghatározottabban visszautasítja.

  • Kövér László a rendeleti kormányzás miatt őt nácizó kommentárokra múlt héten az Echo TV műsorában válaszolt. Úgy fogalmazott: "amikor a hülyeség rosszindulattal párosul, annak a pusztító ereje több hirosimai atombombával felér". Az egyik oldalon nyugodt, mert az ellenzéknek szemlátomást csakis ilyen műbalhéra futja, ugyanakkor szomorú is, mert úgy tűnik, hogy az értelmes beszélgetés a politika jövőjéről reménytelenné vált egyszer és mindenkorra. Szerinte ő éppen az ellenkezőjéről akart beszélni, mint amit bele próbálnak magyarázni a mondanivalójába, és csak jobb sorsa érdemes energiák mennek el ilyen "idióta" adok-kapokkal, hogy lehitlerezik őt, lediktátorozzák a kormányt.

  • Ujhelyi még 2011-ben coming outolt azzal, hogy ő egy nyúl.

    Igaz, ugyanazzal a lendülettel nyúlnak nevezte Orbánt, egy meg nem nevezett képviselőtársát lepatkányozta, Kövér Lászlóról pedig azt állította, hogy disznó. Mint kiderült, a kínai horoszkópokra utalt.

  • Rogán Antal felszólalását egy fekete alpaka, aki leginkább egy nagyra nőtt uszkárra hasonlít.

  • Ikertornyok. Rogán zuschlagozik, vajon ma ki fog először rogánozni?

  • Rétvári Bence államtitkár visszautasítja az elhangzottakat, amit a szocialista képviselő "elhadart a pártutasítás szerint". Szerinte "izzadságszagú kísérlet volt, hogy régi lemezről hangozzanak el az alaptalan vádak". Rétvári szerint szó sincs autoriter kormányzásról. Ellenérvként a szárszói gyűlés jutott eszébe, ahonnan "kirekesztettek egyes médiumokat". Érdemi vita is van a parlamentben amit az is bizonyít, hogy éjszakába nyúló szavazások is vannak. A rendeleti kormányzással kapcsolatos vádat is visszautasítja. Helyette az előző kormány tehetetlenségéről szól, amely miatt a szocialisták nem tudtak fellépni "a gyűlöletbeszéd ellen és nem tudta megállítani a gárdisták menetelését."

  • Rétvári szerint a törvényhozási munka sikere azon mérhető, hogy hajnalig itt ülünk. Bezzeg Gyurcsány meg Bajnai már délután hazaküldte a képviselőket. Bravo.

  • Rétvári Bence megemlítette a szárszói kidobatásomat, ami nagyon kedves tőle, de emlékeim szerint az MSZP-s politikusoknak ahhoz nem sok közük volt, hogy Farkasházyék kit engedtek oda be, na meg hogy kit dobtak ki. Ráadásul a 60+-os résztvevői átlagéletkort a sajtó munkatársai mellett éppen a megfiatalított MSZP-vezérkar ott lévő tagjai nyomták le.

  • A fideszes Németh Szilárd szerint a lakosság támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a rezsicsökkentés, ami most folytatódik. De harc lesz, nagy harc. Nagy lesz ugyanis az ellenállás a bukott baloldali politikusok és a nagy energiaszolgáltatók részéről, akik újra emelni akarják majd az árakat. Németh Szilárd annak a 2,5 milliós közösségnek fújta meg a harci trombitát, akik aláírásukkal is támogatták a rezsicsökkentést. A gyújtó hangú beszéd ezután elmúltnyolcévezésbe fullad Gyurcsánnyal, Bajnaival és Mesterházy elvtárssal. Mindezek miatt nagyon fontos a közszolgáltatási törvény elfogadás, ami kizárja a nagy energiaszolgáltatók profitját.

  • Egy embert sem látok az ülésteremben, aki figyelne Németh Szilárd felszólalására.

    – írja parlamenti tudósítónk. A szerkesztőségünkben azért akad, de nekünk ez a munkánk. Mondjuk a képviselőknek is az lenne.

  • Németh Szilárd István rezsiharcba kezdett és közben gyurcsányozik. A rezsicsökkentés amúgy tényleg folytatódik, annyira, hogy a kormány most fizet négyszeres árat az E-ON-nak a gáztározóiért. Úgy 260 milliárddal többet, mint amennyit érnek; azaz megkapják előre sok év rezsicsökkentés árát. Közben azt is mondja, hogy 207 ezerrel többen dolgoznak, több pénzért -- a közmunkások vajon tényleg így érzékelik?

  • Az Index kutatása szerint egyértelműen Rétvári Bence. Amikor a KDNP-s képviselőt hallgattattuk az oroszlánnal, a percekkel korábban még éber vadállat egy pillanat alatt elszenderült.

    Amúgy ismerik azt a viccet, amikor a KDNP-s politikus megy a sivatagban és szembejön vele egy oroszlán? Szóval szembejön az oroszlán, a politikus halálra rémül, majd imádkoni kezd. "Istenem, istenem, add, hogy ez az oroszlán megtérjen!" Egyszer csak látja, hogy az addig vérszomjas oroszlán kétlábra ül, összekulcsolja a mancsait, majd imádkozni kezd: "Istenem, istenem, áldd meg, amit adtál nékem!"