Klaudia
-4 °C
2 °C

Viharos széllel érkezik a hidegfront kedden

2013.09.16. 16:05

Viharos széllel érkezik a hidegfront kedden, elsősorban északnyugaton sok csapadékkal, délkeleten pedig zivatarokkal. Hétfő estig az Északi-középhegységben és északkeleten lehet egy-egy gyengébb zivatar, keddre viszont már csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható erős széllökések, heves zivatar, valamint a sok eső miatt.

A veszélyjelzés szerint kedden a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget, emiatt elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben 13 megyében és a főváros területén. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére pedig a várható felhőszakadás miatt adtak ki citromsárga figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, hogy az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén is várhatóan elérik az óránkénti 60-75 kilométeres sebességet. A front mentén eleinte a Dél-Dunántúlon, majd délután az Alföldön alakulhat ki helyenként zivatar, amelyet 70-80 kilométernél erősebb szélroham és jégeső is kísérhet.