Beintett a bíróság a Kétfarkú Kutya Pártnak

2013.09.17. 21:06

Elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nyilvántartásba vételét a Fővárosi Törvényszék – derül ki az erről szóló, szeptember 10-ei keltezésű végzésből. A bíróság indoklása szerint a „Kétfarkú Kutya” kifejezés „megtévesztésre alkalmas, a szervezet céljával kapcsolatba nem hozható és nem utal a szervezet alapszabályban rögzített tevékenységére sem”.

Az indoklásban Kovács Gergely, a MKKP elnöke – lapunknak tett – nyilatkozatára is utalnak. Az interjúban Kovács arra a kérdésre, hogy állítanak-e országos listát, kifejtette: „Alapvetően jó lenne, hiszen sokan szeretnének a pártra szavazni. Ha találunk elég megfelelő jelöltet az egyéni körzetekbe a vicces kampányhoz, és ugyanakkor elég olyat a listára, akit valóban érdemes lenne a parlamentbe juttatni, akkor igen, megpróbálunk országos listát állítani. De nekem nem ez az elsődleges, hanem hogy a kampány jó legyen. Egyébként az is lehet, hogy lesznek fiktív jelöltjeink is. Csinálunk nekik személyiséget, felruházzuk őket különleges képességekkel. De nem tudom, hogy van ez jogilag. Mert ugye az embereket ezzel átverjük. Mondjuk, a kampányban mindenki hazudik, és átveri a választókat, szóval akkor ez miért ne mehetne?”

A bíróság úgy ítélte meg, hogy ugyan „a humor politikában való megjelenítése nem elvetendő gondolat”, de ez a nyilatkozat arra utal, hogy az MKKP pártként való működése komolytalan.

Az MKKP nyilvántartási kérelmét még júniusban utasította el először a bíróság, a szervezet ezután fellebbezett. A mostani döntés ellen is fellebbezhet, de ezt már a Fővárosi Ítélőtáblán teheti meg.