Bíróság elé állítják Gergényiéket

2013.09.17. 06:12
Elöljárói intézkedés elmulasztásának vádja és más bűncselekmények miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé kedden 2006 őszének 14 rendőri vezetője. Az ügyészség csak felfüggesztett kért Bene Lászlóra, Gergényi Péterre, Dobozi Józsefre és társaikra, de az ítélet lehet majd szigorúbb is. Maratoni tárgyalássorozat kezdődik.

Kedden, szeptember 17-én kezdi tárgyalni a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa annak a 14 rendőri vezetőnek az ügyét, akik ellen a 2006-os őszi események miatt vádat emeltek. Néhányan már csak volt rendőrök, de vannak, akik még most is állományban vannak. A legismertebb vádlottak: Gergényi Péter volt budapesti főkapitány, Bene László volt országos főkapitány és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori parancsnoka.

A per a vádirat felolvasásával és a vádlottak meghallgatásával fog kezdődni. Az ügyészség összesen tizenöt vádpontot szedett össze. A vádirat foglalkozik többek között a tévészékház ostrománál történtekkel, a hiányzó azonosító jelvényekkel, a túlkapások kivizsgálásának elmulasztásával. Az ügyészség többféle bűncselekményt ró a különböző rendőri vezetők terhére: elöljárói gondoskodás elmulasztása, elöljárói intézkedés elmulasztása, parancs iránti, jelentős hátrány veszélyével járó engedetlenség.

Az első tárgyalási nap épp az őszödi beszéd kiszivárgásának 7. évfordulójára esik. A per csütörtökön folytatódik, és jövő héten is lesz tárgyalás. Hatvan tárgyalási napot tűztek ki. Sokáig, a tervek szerint jövő nyárig kell majd várni az elsőfokú ítéletre.

Az ügyészség egyik vádlottat sem akarja börtönbe küldeni. A vádiratban csak felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak, néhány vádlott esetében pedig pénzbüntetést, illetve azt, hogy vessék vissza őket rendfokozatban. Az ügyészségi indítvány szerint a felfüggesztettre ítélt rendőri vezetők még a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is mentesülnének. Ez ugyanakkor a bíróságot nem köti, a törvényszék hozhat szigorúbb ítéletet is. A Büntető törvénykönyv szerint például elöljárói intézkedés elmulasztásáért, ha az a szolgálatra jelentős hátránnyal jár, akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.