Leköpték Gyurcsányt a Gergényi-peren

2013.09.17. 08:48 Módosítva: 2013.09.17. 12:37

„A jogvédők és a jogsértettek nevében” körülbelül húszan tüntettek kedd reggel a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületénél, ahol 2006 őszének rendőri vezetői állnak bíróság elé, jelentette a helyszínről munkatársunk.

Felszólalt többek között Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Gonda László, a Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja.

A szónokok nevetségesnek tartják a vádat, és „államilag jóváhagyott terrorizmusról” beszéltek. A vádlottak közül hiányolták Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt, aki kevéssel kilenc óra előtt váratlanul megjelent Vadai Ágnes kíséretében. Azonnal felzengett a „Gyurcsány, takarodj!”, tudósítónk szerint valaki le is köpte a Demokratikus Koalíció vezetőjét. Az MTI szerint az épületben ismét leköpték a volt kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc minderre egy Facebook-bejegyzésben reagált: „Ha valakinek kétsége volt vagy van, hogy milyen erők álltak a 2006 őszi zavargások mögött, azoknak tanulságos lesz megnézni a ma kezdődő Bene-Gergényi per előtt és közben történteket. Magukból kivetkőző, durva emberek üvöltöttek, lökdösődtek, ütöttek és köpködtek. Igazi újnáci rendbontás volt. Fenyegető, agresszív, embertelen".

Gyurcsány szerint „aki elnézést kér azért, mert meg akartuk védeni hazánk rendjét 2006 őszén, az a jobboldal elfogadhatatlan szövegét mondja. Aki behódol, az alul marad. Aki jobboldali szavazókra kacsingatva feladja az elveit, az maga is sáros lesz". A exminiszterelnök szerint nem engedheti meg magának, hogy „a rendőri vezetők ellen a Fidesz és a Jobbik által összerakott politikai koncepció alapján indított per első napján” ne legyen a rendőrök mellett.

Az épület előtt egyébként nagy volt a rendőri készültség, egyesével kísérték be az embereket a bíróságra. Bene László volt országos főkapitány sietve, merev arccal vágott át a tömegen. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő azt mondta, Gergényi Péter nyolc óra körül „patkány módjára érkezett, nehogy találkozzon a tüntetőkkel”.

A forgalmat nem akadályozta a demonstráció.

Gyurcsány és Vadai a karzaton, az újságírók között foglalt helyet, írta munkatársunk a tárgyalóteremből.

A tárgyalás 55 perces késéssel kezdődött, a bíró szerint „technikai nehézségek miatt”.