Megtiltottak egy speciális génvizsgálatot egy meddőségi klinikának

2013.09.17. 20:09

Megtiltotta az illetékes ÁNTSZ az egyik budapesti lombikcentrumnak, hogy egy bizonyos speciális vizsgálatot végezzen a hozzá forduló nőkön - értesült az Origo.

A lap szerint a fővárosi kormányhivatal V. Kerületi Népegészségügyi Intézete, azaz az illetékes ÁNTSZ határozatban tiltotta meg a budapesti Versys meddőségi klinikának, hogy egy speciális génvizsgálatot elvégezzen a hozzá forduló nőkön.

A Versys megfellebbezte a döntést, másodfokon a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve tárgyalja majd az ügyet.

Az Origo korábban több cikkben fogakozott azzal, hogy a klinika egy világszerte még csak kutatási fázisban lévő vizsgálatot végez úgy, hogy nincs meg ehhez a megfelelő engedélye, ugyanakkor erről nem szól a pácienseinek.

A klinika több millió forintot kér ezért az úgynevezett microarray CGH vizsgálatért, amelynek a lényege, hogy nem csak egyes géneket, hanem az egész génállományt világítja át. Az említett klinikán kívül egyik meddőségi centrumban sem végeznek az országban ilyen vizsgálatot, éppen azért, mert külön engedélyhez kötött.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács később engedélykötelesnek nyilvánította az eljárást. Egy nő, akinek egyébként az eljárással sem született gyermeke, milliós pert is indított a klinika ellen, amikor utólag megtudta, hogy pontosan mire is beszélték rá a klinikán.