Nem csak a bácsik lehetnek rosszak!

2013.09.17. 17:22

Az elmúlt hetekben gyerekrablási híreire reagált keddi közleményében a rendőrség. Ebben többek között azt írták: érkeztek bejelentések a Budapesti Rendőr-főkapitányságra is, de az eddig beszerzett információink nem támasztják alá a hírekben közölt információkat.

Hétfőn az Index egy Facebook-posztra hivatkozva arról számolt be, hogy egy negyven körüli nő próbált meg egy óbudai játszótéren a gyerekek bizalmába férkőzni. Az egyik nagyobb gyereket a nevén szólította, a poszt szerzője szerint valószínűleg kihallgatta a gyerekek beszélgetését, és onnan tudta meg, hogy hívták.

A rendőrség szerint azonban a gyereket fel kell készíteni a különböző támadások ellen. A közleményben ehhez tanácsokat is adnak a szülőknek, tanároknak.

  • A kisebb gyerekek nehezebben tudják alkalmazni a szülőktől, pedagógusoktól tanult szabályokat. Sokkal célravezetőbb lehet esetükben a szabad, nem szabad fogalmának rögzítése. A szülőknek érdemes egységesen, határozott szabályt hozni arra, hogy elmenni bárkivel, bárhová szigorúan csak szülői engedéllyel szabad.
  • A gyerekeknek beszélni kell arról, hogy nem mindenki közeledik jó szándékkal. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebbek számára a mesékben megjelenő rossz külseje mindig csúnya, koszos, vagy szakadt, esetleg ápolatlan. Ritkán feltételezik az ápolt és kedves emberekről, hogy esetleg rosszat akarnak. És nem csak a bácsik lehetnek rosszak, a nénikkel is érdemes óvatosnak lenni.”
  • A gyerekek nehezen mondanak nemet egy felnőttel szemben, hiszen általában mindig a felnőttek mondják meg, hogy mit és hogyan kell tenniük. Gyakorolni kell velük a nemet mondást. Nem szabad magyarázkodni, visszakérdezni, kérdésekre válaszolni. Semmilyen módon ne bocsátkozzanak beszélgetésbe, mert az az idegen számára előnyös, hiszen alkalma nyílik a meggyőzésre, illetve arra hogy a gyereket elbizonytalanítsa.
  • Legyen egy titkos jelszó, melyet játékosan taníthatunk meg a gyerekekkel ! Ez lehet kifejezés, vagy akár egy mozdulat, melyet csak ők ismernek. Amennyiben idegen szólítja meg őket bármilyen történettel, a gyerek számára is könnyen ellenőrizhető a hitelessége.
  • Azok az emberek, akik illegálisan szeretnének gyerekekkel kapcsolatba lépni, minden esetben kerülik a feltűnést. Ha a gyerekeket megtanítjuk arra, hogy hívhatják fel magukra a figyelmet, sokat tehetnek saját biztonságukért. Természetesen nem elég, ha csak elmondjuk mit kellene csinálni, ezeket a szituációkat fontos elgyakorolni velük.
  • Ha kell, ha veszélyben van a gyermek akkor bátran fusson el a helyszínről. De meg kell tanulni, hogy futni mindig olyan helyre érdemes, ahol segítséget kaphatnak egy felnőttől. Javasoljuk azokat a helyeket, ahol biztonsági személyzet dolgozik, (irodaház, bank, üzlet stb.) Tanulja meg a gyermek, hogy megbízhat abban aki egyenruhát, formaruhát visel.