Ivó, Milán
12 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nem hamisított a Sukoró-ügy izraeli szereplője

2013.09.17. 11:54

A Kúria a Székesfehérvári Törvényszék korábbi ítéletét megerősítve kedden felmentette Joav Blum izraeli–magyar üzletembert a közokirat-hamisítás vádja alól.

Az ügyészség a Sukoróra tervezett King's City kaszinóberuházással kapcsolatos telekcsere ügyében ismertté vált Blumot 2009-ben azzal vádolta meg, hogy közokirat-hamisítást követett el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz anélkül jelentkezett be oda, hogy ténylegesen ott lakott volna.

Blum tagadta bűnösségét, a bíróságok első és másodfokon is felmentő ítéletet hoztak azon a jogcímen, hogy a vádlott tévedésben volt, ám az ügyészség felülvizsgálati eljárásban a Kúrián támadta meg a jogerős döntést. A fellebbviteli bíróság azonban nem változtatott a korábbi ítéleteken, indoklásában kitért arra, hogy a lakcímbejelentéssel kapcsolatos jogszabályok nem egyértelműek, még jogászok számára is félreérthetőek, ezért Joav Blumot az ügyben még gondatlanság sem terheli.

A King's City néven tervezett nagyszabású kaszinóprojekt keretében 2008-ban kötött szerződést az érdekelt befektetőcsoportot képviselő Blum a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a befektetők a tulajdonukban levő két albertirsai külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlant cserélték volna el a magyar állam tulajdonában álló húsz sukorói külterületi ingatlanért. Ezt a cserét azonban már akkor többen aránytalannak találták, méghozzá okkal: A szerződés felülvizsgálatakor a bírósági szakértők megállapították: a csereingatlanok az MNV által beszámított 787 millió helyett 193-264 millió forintot érhettek, az 1,084 milliárdosra becsült sukorói ingatlan viszont valójában simán megért 1,7-1,8 milliárdot is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!