Tizenöt rendőrkutyát raboltak el

2013.09.17. 16:27 Módosítva: 2013.09.17. 17:05

Tizenöt előképzett rendőrkutyát raboltak el magukat rendőrnek kiadó fekete maszkos fegyveresek a Karancs Mentőkutyás Alapítványtól szeptember elején. A kutyákat a rendőrség és az internet népe is nagy erőkkel keresi, eddig eredménytelenül.

A három fegyveres, maszkos támadó éjszaka támadt a 300 kutyának otthont adó menhelyre és kiképzőközpontra, amelyet nem védtek őrök, csak az Alapítvány két gondozója tartott éjszakai ügyeletet. "A támadók rendőröknek adták ki magukat. "Rendőrség, mindenki a földre!" felkiáltással berúgták az ajtót, majd a földre lökték, megkötözték és megrugdalták a munkatársainkat majd pokrócot dobtak rájuk" - mesélte Herceg Zoltán, az alapítvány vezetője. Az álrendőrök ezután azt mondták, hogy drogokat keresnek, és mindent felborogattak.

A megkötözött dolgozók csak másnap reggel nyolc körül szabadultak ki, amikor az első kollégájuk megérkezett reggel. Először eszükbe sem jutott, hogy kutyákat vittek el, más értékeket kezdtek el keresni, hiszen egy 300 kutyás telepen nem tűnik fel rögtön a hiány - mondta Herceg.

"Ezek a kutyák még csak előképzést kaptak, fiatalok 10-18 hónaposak voltak. Már csak ezért sem tudták magukat megvédeni a rablókkal szemben. Egy teljesen kiképzett, már egy gazdához szoktatott kutya nem hagyta volna magát könnyen" - válaszolta Herceg arra kérdésre, hogy lehetséges ellopni olyan kutyákat, amelyet arra képeznek ki, hogy szükség esetén akár öljenek is.

A fiatal kutyákat egyébként másnap szemlézte volna az ORFK, amely, ha egy állatot megfelelőnek és jólképzettnek talál akár 100-300 ezer forint közötti összeget is kifizet érte. Herceg szerint a piacon nem nagyon lehet értékesíteni ezeket kutyákat itthon, mert tetováltak, és feltűnő, hogy nem sima, falusi kutyákról van szó.

A Nógrád Megyei Rendőrkapitányság későbbre ígért tájékoztatást.