Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csak térdprotézisre kell sokat várni Győrben

2013.09.18. 11:57

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója szerint intézményük egyetlen, kis számban végzett beavatkozás várólistája miatt került a média érdeklődésének középpontjába. "Tavaly mintegy 30 ezer műtétet végeztünk, ebből 141 volt térdprotézis-beültetés, amelynek valóban négy év hét hónap hosszú a várólistája" - mondta Tamás László János. A többi, gyakoribb beültetés esetében átlagos vagy annál rövidebb idővel kell számolniuk a pácienseknek.

Győrben szemlencse-beültetésből 1883-at, csípőprotézis-behelyezésből 260-at végeztek 2012-ben. A térdprotézis-beültetés bonyolultabb, nem utolsó sorban az implantátum ára miatt drágább mint a másik két orvosi feladat. Míg szemészből elegendő van az országban, az ortopédia hiányszakmának számít - magyarázta a főigazgató. "Ha építhetnénk is egy új műtőt, ami fél- és egymilliárd forint közötti összegbe kerül, nem tudnánk személyzettel feltölteni" - mondta.

A térdműtét az egyik olyan beavatkozás-típus, amelynek költségeit csak részben fedezi az egészségbiztosítás. A teljes térdizületi protézis műtét költségeihez így 45, unicondylaris (félizületi) implantáció esetében 70 ezer forintot kell hozzátennie a kórháznak. Márpedig a győri intézmény vezetésének több éves munkájába került, hogy a fedezetlen, de szükségszerű, nem halasztható ellátások teljesítése mellett egyensúlyban tartsa költségvetését.

"Ez feszített gazdálkodást tesz szükségessé, amelyben havonta tudjuk elosztani a halasztható ellátásokra megmaradó pénzeket" - jegyezte meg Tamás László János. Eközben három év alatt mintegy harmadával tudták emelni az ortopédiai várólistás nagyizületi beavatkozásokra fordított összeget. Mint mondta, ezzel nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni a 7-800-as várólistát, de havi 10-12 műtéttel többet tudnak elvégezni.