Kihallgatják Csányit Horvátországban

2013.09.18. 11:34
Az Index.hr szerint a rendőrség tanúként hallgatja ki, azt akarják megtudni, hogy szerzett a Mol részvényeket az INA horvát olajcégben.

Ha már Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója a Mol igazgatótanácsának elnökhelyetteseként amúgy is Horvátországban tárgyal az INA-ról ma, hát a horvát rendőrség is megkeresi, hogy tanúként hallgassa meg arról, hogy a Mol 2011-ben hogyan szerzett irányító tulajdonrészt a horvát olajtársaságban. Minderről az Index írt, mármint az Index.hr, amely folyamatosan Magyarország leggazdagabb embereként és Orbán Viktor személyes barátjaként említi Csányit.

A Portfolio.hu elemzése szerint láthatóan feszült a légkör, mindenki az erőfitogtatással van elfoglalva: a Mol INA-részesedésének esetleges orosz kézbe kerülése, a horvátok feltételezett tárgyalása a Rosznyefttyel, a Mol kártérítési igénye a gázüzletág veszteségei miatt és persze Hernádi Zsolt Mol-vezér beidézése.

Az erőfitogtatás újabb fejezete lehet, hogy a rendőrség a horvát ügyészség megkeresésére tanúként beidézi az éppen az országban tartózkodó Csányit.

Az ügy ugyebár arról szól, hogy már 2008 óta zajlik a csata a horvát állam és a Mol között az INA irányításai jogáért, az ügy kapcsán Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mivel kormányzása idején szerzett részesedést és menedzsmentjogokat a magyar vállalat a horvát olajcégben, és a bíróság szerint Sanader csúszópénz fejében segített a Molnak.

A mostani vizsgálat arról szól, hogy 2011-ben a Mol nyilvános vételi ajánlatot tett az INA részvényeire, de mivel a horvát kormány szinte nemzeti kötelességnek tartotta a felvásárlási kísérlet visszaverését, és ehhez még magán-nyugdíjalapok segítségét is igénybe vette, a Mol végül felvásárolta a J&T Bank 1,6 százalékos részvénycsomagját. A vádak szerint az egész művelet csak elterelés volt, a cseh bank már a Mol kérésére vásárolt INA-részvényeket, és ez bennfentes kereskedésnek számít.

A rendőrségi vizsgálatot bonyolítja, hogy a Portfolio.hu elemzése szerint a horvátok már inkább szorosabbra fűznék a kapcsolatokat a Mollal. Mivel a horvátok vélhetően jobb partnernek tartják a Molt, mint esetlegesen az oroszokat, akik adott esetben komoly nyomásgyakorlást tudnának érvényesíteni, például a gázellátáson keresztül.