no

Ha Baját viszi a baloldal, 2014 is nyerhető

2013.09.18. 15:22 Módosítva: 2013.09.18. 16:02
A kormányoldal és az ellenzék is beerősít a hétvégi bajai időközi választásra. A haláleset miatt megüresedett önkormányzati képviselői mandátum sorsának jelentőségét jól mutatja, hogy Bajára látogat Orbán Viktor, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is.

A következő napokban egymást váltják a pártelnökök, hogy még egy utolsó kampánydobással megpróbálják befolyásolni a város 3-as számú választókörzetének lakóit. A mintegy 3000 fős körzetben négy párt, illetve szövetség állított jelöltet: a Fidesszel szemben az Együtt-PM, az MSZP és a DK közösen indul, de beszáll a versenybe az LMP és a Jobbik is.

Jobboldali körzetért megy a harc

A megmérettetésnek szimbolikus jelentősége van, hiszen a szeptemberben eddig megtartott két másik időközi választás körül is nagy nyilatkozatháború alakult ki. A szigetszentmiklósi győzelem az ellenzék számára adott néhány napig lehetőséget arra, hogy a változó erőviszonyokról beszéljen. Akkor Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kijelentette, hogy egy időközi választásból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Egy héttel később viszont, amikor Vácon a 870 szavazó közül 384 támogatóval a fideszes önkormányzati jelölt győzött, a KDNP már azt nyilatkozta, hogy az eredmény jelzi: Magyarország lakosainak többsége nem kér a szocialista szemléletű vezetőkből.

A bajai körzetben 2010-ben nagy fölénnyel, 59 százalékos támogatottsággal győzött a fideszes jelölt. Itt korábban is a jobboldal emberei szereztek mandátumot, a baloldal csak egyetlen egyszer, 2002-ban tudott fordítani, amikor jelöltjei a városban átütő sikert értek el, és mind a 14 körzetet elhódították. 2006-ban azonban ismét fordult a helyzet, a város fideszes polgármestert választott. A Fidesz szóvivője, Zsigó Róbert 2010 óta tölti be a posztot.

Ott lesz minden pártvezér

Szerdán Orbán Viktor látogat Bajára. A Fidesz országos rezsicsökkentési turnéját szervezték úgy, hogy a választás előtt a bajaiak a miniszterelnök társaságában csatlakozhassanak a rezsi elleni harchoz. Orbán a főtéren álló Duna Hotelben tart zártkörű gyűlést. Egy nappal később Mesterházy Attila, az MSZP elnöke utazik a városba, pénteken pedig Gyurcsány Ferenc, DK-elnök fogja győzködni a helyieket a kormányellenes voksok fontosságáról. (Update:Orbán szerdán a tervek ellenére nem ment el a bajai rezsicsökknetési eseményre.)

Az ellenzéki pártvezetők sorát Bajnai Gordon zárja, aki szombaton piaclátogatással, és a választókhoz való bekopogtatással készíti elő a terepet a megmérettetéshez. Bajnainak személyes indíttatásból is fontos a körzet sorsa, az Együtt-PM vezetője Baján született, és a mai napig rendszeresen visszalátogat a városba.

Utcai drogárusítással kampányolnak

A Fidesz Kovács Csabát jelölte a megüresedett képviselői hely betöltésére. Kovács köztudottan Zsigó Róbert polgármester közeli barátja, egyébként pedig biztonsági őr a Magyarországi Németek Művelődési Központjában. Az Együtt–MSZP–DK-szövetség színeiben Teket Melinda indul. Teket újságíró, és a helyi kábelcsatorna, a Dél TV főszerkesztője, ahol rendszeresen közvetítik az önkormányzat képviselő-testületének üléseit. Az LMP Ikotity István kutató-területfejlesztőt, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagját állította csatasorba, a Jobbik pedig Markó Györgyöt.

A küzdelem tétjét jól mutatja az is, hogy az Index értesülései szerint durva kampány indult a baloldali összefogás jelöltje, Teket Melinda lejáratására. A közvélemény-kutatásnak álcázott kormányoldali kampányban azt kérdezik telefonon a lakosoktól, tudták-e, hogy Teket Melinda a „drogos″ Juhász Péterrel tartott közös sajtótájékoztatót. Ezután a telefon gombjainak megnyomásával arra adhatnak választ a bajaiak, hogy egyetértenek-e az utcai drogárusítással.