Focival és pancsolással ünnepelték Szalai Annamária születésnapját

2013.09.18. 17:18 Módosítva: 2013.09.18. 19:16
Gyermekfürdőt avattak Zalakaroson, és ahogy a tervezők a gyerekek igényeihez igazítottak minden berendezést, úgy igazította az önkormányzat az átadóünnepséget Szalai Annamária születésnapjához. Emlékfocimeccs is volt politikusokkal.

Élménymedencék, hálós vízijátékok, csúszdák, játszóház és homokozó is van a háromszázmilliós Vízipók Csodapók nevű új, zalakarosi fürdőkomplexumban, és a nagy átadási csobbanást tudatosan tették a Zalaegerszegen született volt NMHH-elnök születésnapjára. Habár az élménypark szabadtéri része már tavaly nyárra elkészült, idén augusztusban pedig már a fedett részlegében is elindult a próbaüzem, a „zalakarosi fedett gyermekrészleg átadását Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács áprilisban elhunyt zalaegerszegi származású elnöke születésnapjához időzítették″ – írja a Kormány.hu.

Az Index kérdésére a tulajdonos önkormányzat elmondta: Szalai Annamária szívügyének tekintette a zalai fejlesztéseket, és ő már a kezdetekkor ismerte a Vízipók Csodapók terveit. A pályáztatásban nem vett részt, és az építkezést, a felépített részleget sem látta már, ennek ellenére a megemlékezést szervező alpolgármester már korábban tudatosan a politikus születésnapjához időzítette az átadót.

Hagyományteremtő emlékgólok

Sőt, a város focimeccsel is emlékezett vasárnap, a parlamenti válogatott csapott össze Zala megye csapatával. A Zalakaros.hu cikkében azt írja: „az országgyűlési képviselők, polgármesterek, vállalkozók alkotta csapat a futballt kedvelő, egykor igazolt focistaként is játszó Szalai Annamária emléke előtt éppen sport- és fociszeretete miatt tisztelgett mérkőzéssel, a meccset a politikus születésnapján rendezve″. Szalai a zalaegerszegi Kertváros LSC igazolt játékosa volt fiatalabb korában. Az önkormányzat a meccset a Szalai család beleegyezésével, egyetértésével játszotta le, sőt, a családtagok is ott ültek a lelátón – mondta a szervező Deutschné Lang Erika alpolgármester az Indexnek.

Focitorna Zalakaroson
Focitorna Zalakaroson
Fotó: Zalakaros.hu

A piros és narancssárga mezbe öltözött csapatok a meccs előtt egy óriási Szalai-képpel is fotózkodtak. Tartottak egyperces néma főhajtást is, és a meccs góljait is az ő emlékére jegyezték. A helyi iskola melletti focipályán Kálomista Gábor „Panni szívósságára, kitartására, büszkeségére″ emlékezett, és Manninger Jenő is szólt pár szót az elnök asszonyról.

Szalai Annamária „soha nem felejtette el szülőföldjét, rengeteget küzdött a megyei fejlesztésekért, az elsők között ismerte meg és karolta fel a Vízipók Csodapók gyermekvilág ötletét és terveit is, és nem mellesleg rajongott a fociért; aligha akadt olyan ZTE-meccs, melyen ne vett volna részt, számtalanszor szurkoltunk együtt a hazaiaknak″ – mondta akkor Deutschné Lang Erika. Deutschné szeretné, ha az emléktornából hagyomány válna, ezért jövőre ismét megrendezné.

Az alpolgármester úgy érzi, „ezzel a rendezvénnyel méltó emléket tudunk állítani egy olyan embernek, akinek tartása, akaratereje, küzdeni tudása még a más pártállásúakból is tiszteletet váltott ki″. Arra a kérdésre, milyen a hangulat egy emlékmeccsen, amelyet nemrég elhunyt közszereplő barátjáért játszik le az ember, az alpolgármester azt mondta: mindenki meg volt hatva, a barátok nehezen találtak szavakat.

Szalai Annamária április 12-én, 51 évesen hunyt el rákban. Szeptember elején posztumusz Zala megye díszpolgárává avatták. Úgy tudjuk, születésnapja alkalmából Zalaegerszeg önkormányzata koszorút helyezett el Szalai Annamária sírján, és egykori iskolájában is megemlékeztek rá.