Vitáznak a kórházi fertőzések számáról

2013.09.19. 12:31

A szaktárca szerint csak „módszertani okokból” tűnik úgy, hogy drasztikusan növekedett az elmúlt években a kórházi fertőzésekben meghaltak száma. A járványügyi szakemberek rosszul hasonlították össze az éves adatokat, és a minisztérium szerint téves következtetést vontak le, amit „korrigálni fognak” – írja a Világgazdaság Online.

Az alkalmazott módszertan miatt téves értelmezésre adhatnak alapot a kórházi fertőzésekben meghaltak számáról – állítja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Doncsev András Garai István szocialista képviselő kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, mi az oka a kórházi fertőzések drasztikus emelkedésének, és mit tesz az Emmi annak visszaszorításáért.

A vitát kiváltó vészjósló elemzés az Országos Epidemiológiai Központ lapjában jelent meg nemrég. A cikkben a magyarországi járványügyi főhatóság szakemberei nem kevesebbet állítanak, mint hogy a hazai járványügyi biztonságra a súlyos kórházi fertőzések és az ezekkel kapcsolatos halálozás jelenti a legnagyobb veszélyt.

Adataik szerint az utóbbi években a helyzet drámaian romlott: 2010-hez képest kétszer többen, 2317-en haltak meg kórházi fertőzések következtében, míg az összes fertőző betegségben mindössze 199-en. Ugyanakkor a kórházi fertőzéseket még mindig nem minden intézmény jelenti, tavaly ezek száma nem érte el a nyolcvanat, így a helyzet valószínűleg ennél is rosszabb.

A szaktára szerint viszont nincs ok aggodalomra. Szerintük a kórházi fertőzések drasztikus emelkedése csak metodikai probléma, az éves adatok „csak megfelelő körültekintéssel hasonlíthatók össze”, mivel korábban az intézményeknek nem kellett kötelezően jelenteniük a helyben kialakult fertőzések okozta halálozásokat.