Még most sem tudni, mi történhetett Konyáron

2013.09.19. 09:00
A jogvédők továbbra is vitatják a rendőrség álláspontját a konyári történtekkel kapcsolatban.

A konyári ügy röviden:

  • A román–magyar focimeccsre tartó drukkerek egy csoportja a Bukarest felé tartó úton busszal megállt egy konyári általános iskola előtt, ahol főleg roma gyerekek voltak. (Konyár nem esett útba egyébként, a csoport kitérőt tett.)
  • Jogvédők szerint a drukkerek megfélemlítették a roma gyerekeket, azaz bűncselekmény történt.
  • A rendőrség szerint senki nem félemlített meg senkit, szerintük ezt a nyilvánosságra hozott köztéri kamerafelvételek is igazolják.
  • A jogvédők szerint azonban a homályos videofelvételek nem alkalmasak arra, hogy tisztázzák, pontosan mi történt az iskolánál.

És hosszabban:

A rendőrség által közzétett felvétel a TASZ és a NEKI szerint azért alkalmatlan az események pontos tisztázására, mert néma, tehát nem állapítható meg, hogy hangzottak-e el fenyegető, illetve rasszista megnyilvánulások. Másrészt azon az udvarnak és az utcának csak egy részét látjuk. A felvételen a tömeges rendőri igazoltatás se vehető ki, pedig az első rendőrségi közlemény szerint megtörtént. Mindebből következően a rendőrség részéről azt állítani, hogy valami, például a nyilvános vizelés biztosan nem történt meg, mert nem látszik a felvételen, logikailag sem állhatja meg a helyét – állítják közleményükben a jogvédők.

A TASZ egy rövidebb, nem elhomályosított felvételről is beszél, amit a Hvg.hu már korábban közzétett, szerintük az a felvétel „legalábbis alátámasztja a további vizsgálatok indokoltságát”. A jogvédők szerint azért, mert ezen a felvételen:

  • „Jól látható, hogy a busz utasai egy, a nyilaskeresztre legalábbis feltűnően hasonlító szimbólummal ellátott, nagyméretű drapériát feszítenek ki, és egyikük hadonászva az iskola udvarán tartózkodó gyerekek felé tart.
  • Az is jól látható, hogy a gyerekek többsége már mielőtt a busz utasai felsorakoznának az iskolával szemben, a busz felé fordul, és – szemben a rendőrség állításával –, félbehagyja a játékot. Ez valószínűsíti a kihívó hangoskodást már a himnuszéneklést és ria-riázást megelőzően is.
  • Egyértelműen látszik a felvételen az is, hogy az udvaron tartózkodó, többnyire a buszos csoportot figyelő gyerekeket egy tanító néni kb. fél perccel a csoport felsorakozását követően betereli az iskolába. Hogy ennek a nagyszünet vége lett volna az oka, ahogy azt a rendőrség állítja, nyilvánvalóan nem dönthető el a felvétel alapján. Ugyanakkor a szünet vége és a fenyegetettség egymást nem kizáró körülmények."


A jogvédők szerint a közösség tagja elleni erőszak megvalósulásához „nem szükséges, hogy a kihívóan közösségellenes magatartás riadalmat okozzon, arra pusztán alkalmasnak kell lennie". Ezért szerintük nem perdöntő, hogy a felvételeken látszik-e riadalom, vagy sem. „Ehhez képest tény, hogy több helyi lakosban, köztük gyerekekben riadalmat keltettek a busz utasai – erről többen nyilvánosan is nyilatkoztak, ahogyan azt sejtetve, és az áldozatokat hibáztató attitűddel a rendőrségi közlemény is utal” – írták.

A civil szervezetek továbbra is fenntartják álláspontjukat, miszerint súlyosan alapjogsértő a rendőrség tétlensége, és felhívják a rendőrséget, hogy az egyenlő bánásmód követelményének tiszteletben tartásával vizsgálja ki az ügyet.