Rezsifórumokkal indul az őszi Fidesz-kampány

2013.09.19. 07:13
Októberig száz helyszínen tartanak fórumokat a Fidesz vezető politikusai annak a 2,5 millió embernek, akik aláírásukkal támogatták a rezsicsökkentést. Az országjárás célja az aktivistatoborzás, illetve, hogy a rezsicsökkentést mint kampányüzenetet csúcsra járassák a választásokig. Az akciót a Fidesz saját zsebből fizeti.

A rezsicsökkentés volt a témája annak a szerda esti újbudai fórumnak, amelyen Pintér Sándor belügyminiszter vett részt. Ugyancsak a rezsicsökkentésről beszélt kedd este körülbelül 600 ember előtt a Millenárison Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A Fidesz vasárnap indított országjáró rendezvénysorozatot, a két említett esemény már ennek volt az állomása. Az országjárást a „Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést!” címmel hirdette meg a kormánypárt. A Fidesz vasárnapi közleménye szerint a rendezvényeken a rezsicsökkentés támogatói találkozhatnak fideszes politikusokkal. A közlemény emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány 2010-ben befagyasztotta a rezsiárakat, januárban 10 százalékkal faragta, novemberben pedig további 10 százalékkal csökkenti a rezsiköltségeket.

Száz rendezvény egy hónap alatt

Az országjárás keretében a Fidesz októberig több mint száz helyszínen szervez fórumokat – írta az Indexnek a kormánypárt sajtóosztálya. A rendezvényekre név szerinti meghívót kapott az a 2,5 millió ember, aki korábban aláírásával támogatta a rezsicsökkentést. A meghívókat szeptember elején kezdték kipostázni a párt aktivistái. Az akció 10 millió forintba került, ennek költségeit a Fidesz állta.


A meghívó a rendezvény időpontján és helyszínén kívül egy, a kormányfő nevével ellátott levelet is tartalmaz. Ebben többek között az olvasható: „Az Ön lakóhelyéhez közel tanácskozást tartunk, ahol egyeztetjük a rezsicsökkentéshez szükséges további lépéseket. Minél többen veszünk részt rajta, annál világosabb lesz a magyar emberek akarta.”

A fórumok sajtónyilvánosak, a Fidesz szerint erre utal, hogy a kormánypárt helyi szervezetei a rendezvények előtt sajtótájékoztatókat tartanak. Szerdára például a XI. kerületi Fidesz hirdetett sajtótájékoztatót, amelyet a kormánypárt helyi választókerületi (vk) elnöke, Simicskó István és Pintér Sándor belügyminiszter tartott. Ők voltak a szónokai a kedd esti újbudai fórumnak.

Orbán bedobja magát?

A fórumokon az adott választókerületi elnök mellett részt vesz egy-egy ismertebb kormánypárti politikus is. Kedden a Millenárison például azért szólalt fel Varga Mihály, mert ő a helyi vk-elnök, a kormánypárt várhatóan őt indítja egyéniben a parlamenti választáson, Rogán pedig frakcióvezetőként a pártvezetést képviselte.

Mind a 106 választókerület élére egyelőre nem talált végleges elnököt a Fidesz, ez a folyamat várhatóan ősszel zárul el. A Fidesz sajtóosztálya szerint a fórumokon mellettük többek között Rogán Antal, Pintér Sándor, Kocsis Máté, Németh Szilárd, Hende Csaba, Pintér Sándor, Navracsics Tibor, Fazekas Sándor, Zsigó Róbert, Fónagy János, Soltész Miklós, Szijjártó Péter és Rétvári Bence vehet részt.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Otbán Viktor kormányfő bekapcsolódik-e az országjárásba. Megkérdeztük erről Orbán sajtófőnökét; kérdésünkre Havasi Bertalan azonban annyit közölt: „A miniszterelnök nyilvános programjairól idejében tájékoztatást adunk a sajtó számára.”

Felkészülés a kampányra

Egy ismertebb kormánypárti politikus azt mondta: a rendezvények felkészítőként szolgálhatnak azok számára, akik aktivistaként részt akarnak venni a Fidesz választási kampányában. De a személyes találkozók arra is jók, hogy a kormánypárti politikusok első kézből szerezzenek információkat arról, hogy hol milyen problémák merültek fel a rezsicsökkentésről – tette hozzá.

Az országjárás is arra utal, hogy a 2014-es kampány várhatóan a rezsicsökkentésről szól majd. A kormánypárti képviselők szerint tavaszig nem várható irányváltás a Fidesz kommunikációjában, így a kampány során a párt várhatóan az ország gazdasági függetlenségének növelése mellett a rezsicsökkentésről beszél majd a legtöbbet. Ezt valószínűsíti az is, hogy Orbán a hétvégén egy zártkörű rendezvényen azt mondta: a 2014-es választás arról szól majd, hogy a nagy nemzetközi cégek, illetve azok „belpolitikai támaszai” harcolni fognak a rezsicsökkentés ellen.

A kampány hivataloson még nem indult el, ez csak akkor történik meg, amikor az államfő bejelenti a választások időpontját. Áder János köztársasági elnök szeptember 8-án felhívással fordult a pártokhoz, hogy kampányuk elindításával várják meg a választások kiírását. Az államfő közleménye hozzátette: nem azt kéri a pártoktól, hogy tegyék félre vitáikat, hanem hogy a választások kiírásáig munkájuk minden percét továbbra is a tőlük telhető legjobb módon az ország ügyeinek előmozdítására fordítsák.

Bajnaiék is beülnének

Kedden Szigetváron kisebb konfliktusos alakult ki, miután a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 helyi jelöltje beült a fideszes rendezvényre, majd pedig távozásra szólították fel. Berkecz Balázs, az Együtt jelöltje az Indexnek azt mondta: tíz perce bent ült a teremben, amikor az egyik biztonsági őr udvariasan, de távozásra szólította fel. Berkecz szerint a szervezők ezt azzal indokolták, nem akarták, hogy a fideszes rendezvényen kampányoljon az ellenzéki politikus. Hozzátette: nem provokálni akart, csak kíváncsiságból ült be a fórumra.