Zuschlag barátja: Jánost tisztelték a börtönben

2013.09.19. 08:18

Jánosnak nem volt semmilyen különleges kívánsága szabadulása napjára, túrógombócot és szekszárdi vörösbort kért ebédre – mondta a Blikknek a volt MSZP-s politikus barátja, aki a börtönbejárattól pár utcányira várta.

A férfi a lapnak azt mondta, hogy nem érték inzultusok Zuschlagot a börtönbeli évek alatt, tisztelték a társai. A barátja szerint a következő két hónap lesz a kritikus számára, hogyan sikerül feldolgoznia a börtönéveket, és visszaállnia a szabad életre.

A barát szerint a felesége végig kitartott mellette. Fél éve még Zuschlag tanácstalannak tűnt, hogy mihez kezd majd szabadulása után, a Facebook-oldalán kért tanácsokat ismerőseitől, hogy mihez kezdhet valaki az ő helyzetében, de a barátja szerint most már nem ez a helyzet. „Határozott elképzelései vannak a jövőjével kapcsolatosan, volt ideje töprengeni, hogy mihez kezd majd a szabadulása után” – mondta a barátja, aki hozzátette, hogy a részletekről várhatóan Zuschlag számol majd be. Egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy könyvet készül írni Zuschlag-ügy címmel a megpróbáltatásairól – jegyezte meg a lap.

Zuschlag hétfő reggel szabadult Kecskeméten, miután letöltötte hatéves büntetését. Újságírói kérdésekre nem válaszolt, csak annyit mondott, hazamegy a családjához, és később beszél a sajtónak terveiről. Korábban a Facebookon arról írt, könyvet tervez kiadni. Zuschlagot 2011-ben ítélték letöltendő szabadságvesztésre, mert 2003-ban a társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek pályázatokon juttatott 72 millió forint közpénzt ellenőrizhetetlen módon költötték el.