Európa utolsó diktatúrája bocsánatot vár az Indextől

2013.09.20. 14:20 Módosítva: 2013.09.20. 15:33
Fehéroroszország nagykövete hivatalos bocsánatkérést vár az Indextől a magyar–belarusz barátság veszélyeztetéséért, amelyet csak idézőjelben említhető elemző cikkünkkel okoztunk.

Bocsánatkérésre szólította fel az Indexet Belarusz budapesti nagykövete. Teljes terjedelemben, változtatás nélkül közöljük eredetiben és hivatalos fordításban küldött levelét.

A levél eredetije
A levél eredetije

„Tisztelt Szerkesztő Úr!

A 2013.09.19-én megjelent „Két órára kerültünk Európa utolsó diktatúrájától” cikkükkel kapcsolatban szeretnék élni a válaszadás jogával és kérném az alábbiakat figyelembe venni.

Szilárd meggyőződésem, hogy a jó tisztelt hírügynökségnek nem lenne érdemes az effajta „elemző” cikkeket megjelentetnie, amelyek egyértelműen elfogultak és veszélyeztethetik az országaink közötti baráti kapcsolatot - Magyarország és Belarusz közt.

Különös félreértést okoz a cikk szerzőjének szakmai etikai szabály hiányossága, amely sértő megjegyzéseket enged meg magának a belarusz emberek és a szuverén állam feje felé.

Egy halom nem ellenőrzött és a hamis szerzői jogi értékelés elveszi az olvasok figyelmét az országaink közötti kapcsolat történetében az igazán fontos tényről, mégpedig – 2013. szeptember 19-én elinduló közvetlen járat indulásáról Minszk, Budapesten és Belgrád között.

Egy közvetlen járat elindítása abban az időben, mikor az európai térség globális válság következményei él át, bizonyítja az országaink közötti érdeklődés növekedését.  Szó van az ületi kapcsolatok fejlődéséről, a turisztikai forgalom növeléséről a két ország között, az emberi kapcsolatok megerősítéséről.

A nagy érdeklődést az adott eseményhez bizonyítja az a tény is, hogy a légitársaságunknak az eredetileg tervezettnél nagyobb férőhelyes gépet kellett biztosítania az adott útvonalra, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseket.

A belorusz diplomáciai képviselet magyarországi vezetőjeként ragaszkodom, tisztelt Szerkesztő Úr, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hoz egy hivatalos bocsánatkérést az ügynökség felől az említett cikkel kapcsolatban.

Remélem, hogy fent tudjuk tartani a további sikeres kapcsolatot az Önök ügynökségével.

Budapest, 2013. szeptember 20.

Tisztelettel, Khainouski Aliaksandr Nagykövet"