Auguszta
-4 °C
2 °C

Hende-baleset: még mindig kórházban vannak a ralisok

2013.09.20. 18:04

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja Hende Csaba honvédelmi minisztert szállító autó csütörtöki közlekedési balesetének körülményeit. Bővebb tájékoztatást csak a vizsgálat lezárása után adnak - közölte Kovács Zsófia, a főkapitányság sajtóreferense pénteken.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy a minisztert szállító autó a Szécsény és Hollókő közötti 2122-es úton ütközött össze egy másik kocsival csütörtök délután öt óra körül, a balesetet az első információk szerint nem a minisztert szállító autó okozta. A balesetben öten sérültek meg.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, miután Hende Csaba vállsérülését ellátták, a miniszter pénteken jó általános állapotban, "további, otthoni gyógyulás céljából" elhagyta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházát. A kezelés után szintén hazatérhetett a miniszter munkatársa - aki könnyebb zúzódásokat szenvedett - és mellkasi sérüléssel ápolt gépkocsivezetője is.

A balesetet okozó autó vezetőjét továbbra is a Honvédkórházban ápolják. Őt mellkasi csontsérüléssel, valamint hasi és végtagzúzódással a baleseti sebészeti osztályon kezelik. Állapota stabil, megfigyelése és további kezelése várhatóan egy hétig tart - tették hozzá.

Hende néhány nap alatt kiheverheti

Szabó István mérnök dandártábornok, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka péntek reggel azt mondta: a minisztert sem műteni, sem gipszelni nem kellett. Vállficamát helyrerakták, az éjszaka nyugodtan telt. Egy rögzítőkötéssel engedik ki a kórházból. A másik mentőhelikopterrel a kórházba vitt sérültet - aki fedett hasi sérülést szenvedett - néhány napra megfigyelésre bent tartják.

Szabó István elmondta, hogy csütörtök éjszaka a miniszteri autóban ülő másik két embert, a gépkocsivezetőt és a tárcavezető tanácsadóját is a Honvédkórházba vitték. Hende Csaba tanácsadója zúzódásokkal érkezett az intézménybe. A miniszteri autó sofőrje szegycsonttörést szenvedett, ő a salgótarjáni kórházból került át hozzájuk - mondta a kórház parancsnoka.

Hende Csaba péntek reggel a Facebook-oldalán azt közölte, hogy jobban van és "remélhetőleg néhány nap múlva minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba".

Az MTI értesülése szerint az ötödik sérültet, az autóbalesetet feltehetően okozó raliautó navigátorát a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház traumatológiai osztályán ápolják súlyos sérülésekkel.

Pénzt akart a képekért

Megtaláltuk Szécsényben azt a gumisműhelyt, ahol a Hende Csaba honvédelmi miniszter hivatali autójával balesetező raliversenyző korábban dolgozott.

A műhelyben tartózkodó két munkás először azt állította, hogy hosszú ideje nem találkoztak kollégájukkal, de csakhamar kiderült, hogy egyikőjük csütörtökön is látta, sőt ő maga volt a baleset idején a ralis próba biztosítója. A gumiszerelő fotókat is készített a rommá tört Audiról és a raliautóról. A képeket 300 ezer forintért akarta eladni, de amikor ez nem sikerült, elzárkózott a további nyilatkozattól is.

Rendőrségi kapcsolatok

A közeli kocsmában hárman egybehangzóan azt állították, hogy a raliversenyző rendszeresen száguldozott a faluban és a környékbeli közutakon, és hangosan bőgette a kocsiját akkor is, amikor nem versenyre készült. Versenyek előtt pedig gyakran lezáratta ismerősei segítségével az utakat, hogy gyakorolhasson.

Arra kérdésre, hogy mit szóltak az autósok a lezárásokhoz, azt mondták: tűrtek, mert féltek.

A versenyzőnek a szécsényiek szerint magas rendőri vezető az egyik rokona, és ezt gyakran hangoztatta is. Ezért a helyiek és a szécsényi rendőrök mindent elnéztek neki. Felsőbb rokoni kapcsolatával le tudta szerelni az útlezárások miatt intézkedni készülő rendőröket is.