Szilvásvárad nem kér a fogyatékkal élőkből

2013.09.20. 14:31

Szilvásvárad képviselő-testülete egyhangúlag döntött arról, hogy a településen nem szívesen lát fogyatékkal élőket, akiket egy közeli tömegintézményből helyeznének emberi körülmények közé – írja a 444.hu. A lap közzétette a TASZ videóját is, amely a képviselő-testületi ülésen elhangzottakat rögzítette. A videóban a képviselők a fogyatékkal élő emberekre sértő kijelentéseket tesznek, elhangzik például, hogy „nem szép látványt” nyújtanak.

Az ügy előzménye, hogy a Bélapátfalvai Idősek- és Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézménye egymilliárdos kitagolási pályázata keretében negyven értelmi fogyatékosnak szeretne lakóotthonokat kialakítani Szilvásváradon. Érdekesség, hogy Horváth László, Szilvásvárad fideszes országgyűlési képviselője – akárcsak a település képviselő-testülete – sem akarja, hogy a fogyatékkal élők oda költözzenek.

A 444.hu próbálta megszólaltatni a Fidesz parlamenti frakciójának egyik fogyatékkal élő, siket képviselőjét, Tapolczai Gergelyt, mit gondol az ügyről, de eddig nem válaszolt. Ahogy Horváth László sem.

A fogyatékkal élőket nevelő szülőszervezet közleményt adott arról, miért üldözik el a fogyatékosokat Heves megyéből, és a hangulatkeltésben miért vesznek részt a városvezetők, országgyűlési képviselők. Merthogy időközben a projekt keretében még szóba jött településeken is (Mónosbélen, Bükkszentmártonon és Nagyvisnyón) is „elkezdődött a mozgolódás” a 444.hu szerint, magyarul úgy tűnik, hogy más falvakban sem látnák szívesen a fogyatékkal élőket.

Ahogy arról tavaly már írtunk, Magyarországon egy nemzetközi szerződések alapján született 1998-as törvény írja elő a fogyatékosok kitagolását. A kitagolásban hazánk laza tizenöt éves késésben van, az erre fordítható óriási uniós támogatás – egyébként Közép-Európa nagy részéhez hasonlóan – inkább a hagyományos tömegintézményekre ment el, ahol átlagosan 41 ápoltra jut egy nappali helyiség, vagy 14-en osztoznak egy fürdőszobán.

A szilvásváradi kitagolás a településnek egy fillérjébe sem kerül. A bélapátfalvai intézmény 154 lakójának ugyanis egy egymilliárd forintos projekt keretében Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón és Szilvásváradon házakat vásároltak, melyeket utána átalakítottak, akadálymentesítettek és korszerűsítettek. Ebben a minőségileg sokkal jobb környezetben fognak a fogyatékosok segítőik irányításával főzni, kertészkedni, bevásárolni; azaz minden lakó csak annyi segítséget kap, amennyire szüksége van.