A Fidesz nyerte a bajai időközi választást

2013.09.22. 18:55 Módosítva: 2013.09.22. 20:39
2002 óta nem nyert a baloldal a 3-as számú bajai önkormányzati választkerületben. Most sem sikerült. A baloldali ellenzék szabálytalanságok miatt a Választási Bizottsághoz fordul.

A fideszes Kovács Csaba nyerte a bajai időközi választást, ami már-már az országgyűlési választások kampányát idézte. Kovács 467 szavazatot kapott, Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) 406-ot. A harmadik Markó György (Jobbik) lett, a negyedik Ikotity István (LMP).

Mindenki győzött: így reagáltak a pártok

Fidesz: – Sem együtt, sem külön-külön nem kérnek a választók a bukott baloldalból. (...) A Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy közös jelölt elbukott. Ez egyértelmű üzenet a baloldalnak, az emberek nem kérnek ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.

Mesterházy Attila (MSZP): – Nagyon kicsi hiányzott! Legközelebb meglesz! Köszönjük minden szervezőnek, aktivistának és a jelöltünknek is!

Együtt 2014: – Nem volt könnyű ilyen ellenszélben, a folyamatos lejárató kampány közepette helytállni, de Melindának sikerült! Köszönjük neki is, és minden aktivistánknak! Jövő tavasszal még többen leszünk, és együtt sikerülni fog!

Gyurcsány Ferenc: – A Demokratikus Koalíció szerint a bajai időközi választás szoros eredménye ismét igazolja a DK következetes álláspontját: teljes ellenzéki összefogás esetén van esély a Fidesz-rezsim elzavarására.

PM: – Gratulálunk Melindának! Ez a választás szoros volt, és beleillik abba a sorba, ami Szigetszentmiklóson és Vácon elindult! Jövünk fel, és 2014-ben győzni fogunk!

Vágó Gábor (LMP): – Gratulálok Ikotity Istvánnak a bajai tisztes helytálláshoz. Külön öröm, hogy nem szálltunk be a mocsokkampányba, és normálisak maradtunk, miközben a többiek egymás lejáratásával voltak elfoglalva.

A részvétel is jelezte, hogy a szokatlanul heves kampány felpiszkálta az embereket: a 2010-es 31,65 százalékkal szemben a választópolgárok 34 százaléka ment el szavazni.

Az eredmény közzététele szokatlanul hosszú időre nyúlt. A Facebookon Török Zsolt MSZP-szóvivő a 2010-es eredményt tette fel (Fidesz 59 százalék, MSZP 22 százalék), ami már arra utalt, hogy a Fidesz győzött most is, csak kisebb arányban. Utána nem sokkal Surján László annyit írt: „Az első eredmények szerint Baján a Fidesz-KDNP jelölt győz. Reméljük." Az időközi választás jelentőségét mutatta, hogy Kubatov Gábor, a párt kampányfőnöke ezt írta: „Mai napon volt egy másik nagy meccsem [az egyik a Fradi Újpest 3-1 volt, Kubatov az FTC elnöke is], amit megnyertünk Baján. Öröm, hogy Baja megvédte magát! Gratulálok a bajaiaknak! Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!”

A 3-as választókerületben 2002-ben kis fölénnyel még az MSZP jelöltje nyert, 2006-ban és 2010-ben viszont jóval 50 százalék fölötti szavazatot kapott a fideszes jelölt. Most azért kellett kiírni időközi választást, mert Bálint Tünde, a 2010-es győztes májusban meghalt.

A küzdelem vasárnap délelőtt feljelentéssel folytatódott: a baloldal jelöltjének egyik aktivistája azt állítja, két ismeretlen megfenyegette őt, amikor az egyik szavazókörnél állt. Szombaton az Együtt 2014 feltett a Facebook-oldalára egy fényképet, ahol – állításuk szerint – Kubatov Gábor, Fidesz-pártigazgató jobbkeze, Kindlovits Máté eligazítja azokat az aktivistákat, akik néhány órával később végiggágogták Bajnai Gordon fórumát.

Az MSZP, az Együtt 2014 és a DK este közös közleményben jelentette be, hogy szabálytalanságok miatt a Választási Bizottsághoz fordul. Az ellenzék szerint a Fidesz szervezetten szállította szavazni a választókat.

A bajai választás presztízskérdés lett, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is Bajára látogatott.

A parlamenti választások közelsége miatt a nyár végi, őszi időközi választásoknak jóval nagyobb a tétje a korábbiaknál. Augusztus 11-én Nyírbátorban nyert a baloldal támogatását élvező független jelölt, szeptember elsején pedig Szigetszentmiklóson győzött a baloldali ellenzék közös, MSZP, Együtt 2014 és DK által támogatott jelöltje. Szeptember 8-án Vácon a Fidesz győzött.

A bajai kampány durvaságára jellemző, hogy szexista weboldallal és utcai drogárusítással riogató telefonos kampánnyal próbálják meg lejáratni a vasárnapi bajai időközi önkormányzati választás baloldali jelöltjét, válaszul a Fidesz indulóját áltraffipaxozással vádolja egy MSZP-közeli blog. Bővebben itt>>>

A választás a bajai politika erőviszonyait nem érinti: a 14 tagú testületben a Fidesz mindenképpen többségben marad.