Hiába nyert a pályázaton, mindent bukhat

2013.09.22. 10:31

Strasszer Gábor öt évvel ezelőtt egy európai uniós vállalkozásfejlesztésre pályázott − autós márkakereskedését szerette volna bővíteni − és nyert, most viszont lehet, hogy kamatostul kell visszaadnia az egykori támogatást, írja a Blikk.

Gábor a bővítéshez szükséges önrészhez 10 milliós jelzáloghitelt vett fel a házukra, és megkapta mellé a 13 millió forintos támogatást. A támogatásnál természetesen voltak kikötések is, például a dolgozói létszám megtartása. Szerinte ez akkor nem tűnt gondnak, de jött a válság és bár sikerült megtartania a cégét, kénytelen volt elbocsátani néhány dolgozót. Így viszont a feltételek nem teljesítése miatt most a pályázaton felvett pénzt 20 százalékos kamattal kell visszaadnia, egy összegben. Ezt állapította meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

„Nemcsak rólam van szó: több ezer, uniós támogatást igénybe vevő vállalkozás dől majd be, csak mert létszámcsökkentéssel tudták átvészelni a válságot. Megbecsülni is nehéz, hányan veszítik el a munkahelyüket” – mondja Gábor, aki szerint a krízis előtt kiírt feltételeknek lehetetlen megfelelni.

„Az NFÜ nem hajlandó a bevételünk csökkenésével arányosan módosítani a számítását. A támogatás kamatos visszafizetése viszont csődbe visz, a megtartott dolgozókat is el kell bocsátanom. Az önrészhez felvett hitel miatt a bank a házamat is elviszi, három gyerekkel utcára kerülök önhibámon kívül. Pedig a legkisebbel a feleségem azért nem maradt gyesen, mert két állásban dolgozik, hogy fizethessük a hitelt” – mondja Gábor, aki sorstársai nevében is petíciót küldött Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak.

Az NFÜ a lapnak azt mondta, hogy a kérdéses kedvezményezettek vizsgálata folyik, Strasszer Gábor kérelmének elbírálását pedig jelenleg a Miniszterelnökség végzi. Tömeges visszafizetési kötelezettségre azonban nem számítanak.

Ha önnek is voltak már problémái uniós pályázattal írja meg nekünk!