Valér
4 °C
8 °C

Megyei főkapitány volt a ralis rokona

2013.09.22. 18:39
Mégis volt magas rendőri vezető rokona V. Mártonnak, a múlt heti balesetet okozó raliversenyzőnek, aki a társaival illegálisan lezárt úton ütközött a Hende Csaba honvédelmi minisztert szállító gépkocsival. Havasi Zoltán korábbi Nógrád megyei rendőrfőkapitány, majd kormánypárti szécsényi önkormányzati képviselő az: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jelenlegi docense V. Márton húgának férje volt. Havasi közölte lapunkkal, hogy nem élt vissza a hatalmával.

Mint arról beszámoltunk, több szécsényi lakos egybehangzó állítása szerint összeköttetésére hivatkozva száguldozhatott a környéken V. Márton, a miniszteri autót rommá törő versenyző. A szécsényiek szerint V.-nek magas rendőri vezető volt az egyik rokona, és ezt gyakran hangoztatta is. A helyiek tudni vélik, hogy a szécsényi rendőrök mindent elnéztek neki. Felsőbb rokoni kapcsolatára hivatkozva le tudta szerelni az útlezárások miatt intézkedni készülő rendőröket is, mondják.

A rendőrség cikkünk megjelenése után, pénteken azt közölte, hogy V.-nek nincs magas rangú rendőr a rokonságában, és megjegyezték az is, hogy Nógrád megyének nincs rendőrkapitánya (valóban, ugyanis rendőrfőkapitánya van).

A hétvégén megtudtuk: V. Mártonnak sógora volt az a dr. Havasi Zoltán, aki korábban Nógrád megye rendőrfőkapitánya volt.

Az ORFK sajtóosztályán fenntartották, hogy V.-nek nincs magas rangú rendőrrokona, de elismerték, hogy valóban Havasi Zoltán korábbi Nógrád megyei rendőrfőkapitány volt sógora. De közölték azt is, hogy Havasi Zoltán jelenleg,  „relatíve hosszú idő óta” nem áll rokoni kapcsolatban V.-vel (a volt főrendőr korábban elvált V. Márton húgától). Hozzátették: Havasi Zoltán „relatíve hosszú idő óta” nem rendőri vezető, és már nem is rendőr (1996 és 2004 között volt megyei főkapitány). Ezért a cáfolatot fenntartják.

Havasi Zoltán dandártábornoknak 2003-ban volt egy balesete: szolgálati gépkocsija Balassagyarmaton frontálisan ütközött egy másik autóval, miután ismeretlen okból áttért az út szemközti oldalára. A sofőr és Havasi megsérült, a másik kocsi vezetője meghalt.

Havasi, miután 2004-ben távozott a Nógrád megyei rendőr-főkapitányi székből, közéleti szereplésre váltott. 2006-ban függetlenként bejutott a szécsényi önkormányzati képviselő-testületbe, később a Fidesz-KDNP-frakció tagja volt, egészen 2010-ig. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közrendészeti és Alkalmazott Vezetéstudományi Intézet Rendészeti Vezetéstudományi Tanszék főiskolai docense.

Frissítés:

Megkereste lapunkat dr. Havasi Zoltán, és a következő pontosítást kérte: a 2003-ban történt szolgálati balesetet nem ő okozta, és annak következtében súlyos maradandó sérüléseket szenvedett. Közölte még, hogy egész életében a jog talaján és az igazság pártján állt. Végül hozzátette: "természetesen rokonainkat nem válogathatjuk meg, de ez nem azt jelenti automatikusan, hogy jogsértés estén valaki visszaél hatalmával, ahogyan ezt én sem tettem".