Bíróság előtt az újpesti pedofilhálózat

2013.09.23. 12:25

Tizenegy ember ellen emelt vádat az ügyészség az Újpesten leleplezett pedofilhálózat ügyében – tájékoztatta Ibolya Tibor, a megbízott fővárosi főügyész hétfőn az MTI-t.

A vádirat lényege szerint, 2006 augusztusa és 2011 novembere között G. Richárd elsőrendű, D. Béla másodrendű vádlott – részben P. Károly harmadrendű vádlott közreműködésével – pénzért külföldi férfiak számára szerzett kiskorú, jellemzően a 14. életévüket már betöltött fiúkat fajtalanságra.

A kiskorú sértetteket úgy sikerült beszervezniük, hogy az elsőrendű vádlott az általa megismert, láthatóan kiszolgáltatott élethelyzetben lévő kiskorúaknak alkalmanként 20 ezer forint körüli összeget ígért arra az esetre, ha az általa megjelölt emberrel szexuális kapcsolatot létesítenek. A fiúkat később arra is rávette, hogy hasonló korú ismerőseiket bemutassák neki, és ezért is pénzt ígért.

A vádlottak közreműködése révén összesen 17 kiskorú fiú létesített szexuális kapcsolatot anyagi ellenszolgáltatás fejében a külföldi állampolgárságú férfiakkal. A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség 11 terhelt ellen emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség közleménye szerint a cselekmény jogi minősítése – más bűncselekmények mellett – „tizennyolcadik életévét meg nem haladott személy sérelmére elkövetett kerítés bűntette”, amelyért 2–8 év szabadságvesztés szabható ki.