Életvesztélyben érezte magát a tévéostromkor a rebiszes tiszt

2013.09.24. 17:57
70 oldalas vallomással készült a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa elé a 2006-os főrendőrek ellen folyó büntetőper ötödrendű vádlottja. A vád szerint az ő hibája is volt, hogy megfelelő felszerelés híján sok rendőr megsérült a tévészékház ostromakor. Ártatlannak vallotta magát.

A 2006 ősze miatt felelősségre vont rendőri vezetők pere kedden az ötödrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt. M. Zoltán a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt műveletirányító tisztje, aki azzal követett el bűncselekményt a vád szerint, hogy a tévéostromkor nem próbálta pótoltatni a székházat védő rendőrök hiányzó védőfelszerelését. A vád elöljárói gondoskodás elmulasztása.

M. Zoltán azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, bűncselekményt nem követett el. Csaknem 70 oldalas vallomással készült, felolvasta, és kérdésekre is válaszolt. M. azzal védekezik, hogy a parancsnokai utasításait teljesítette, helyzetmegítélésükben teljes mértékben megbízott.

Az összecsapásokban sok rendőr megsérült. M. azt mondta: ő maga közvetlen életveszélyben volt, meg is sérült, és a mai napig nem tudta feldolgozni a történteket. Kifogásolta, hogy a katonai ügyész szerint rendkívül leegyszerűsítve kezelte az ő szerepét. Szerinte ő nem volt elöljárója a vidékről érkező rendőröknek, így nem adhatott nekik eszközöket, és erre utasítást sem kapott.  Állítása szerint nem számított rá, hogy a vegyes öltözetű, hiányos felszerelésű egységeket bevetik.

A nyugállományú ezredes vallomásában részletesen ismertette a tévészékház ostromának és a rendőri lépéseknek a részleteit. M. azt állítja: mindent megtett azért, hogy a rendőrök megfelelő védőfelszerelést kapjanak, és több ígéretet is kapott arra, hogy érkezik az erősítés és megfelelő felszerelés is érkezik, de nem jött meg időben egyik sem.

M. Zoltánhoz hasonlóan tagadta bűnösségét korábban Bene László volt országos rendőrfőkapitány, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, és Dobozi József, a Rebisz volt parancsnoka is. A per újabb vádlottak meghallgatásával folytatódik jövő héten. Az ítéletre lehet, hogy 2015 elejéig várni kell.