Lehallgatás miatt lesz új Burka-per

2013.09.24. 14:22
Új bizonyítékokat találtak, így újra bíróság elé áll idősebb és ifjabb Burka Ferenc. Az idősebb Burka ügyvédje még nem ismeri az iratokat, de becsületbeli ügynek tartja, hogy hét év után ismét felmentesse védencét. A Debreceni Ítélőtábla azért rendelte el a perújítást, mert megtalálták az antennát, aminek létezését már az eredeti perben feltételezték, és lehallgatták Burkáék telefonját is, ami alapján kiderült: valaki a vallomása visszavonásával fenyegetőzött.

Burkáék esete 2006-ban felkavarta a közvéleményt, az apa és fia 6 évig ült börtönben – hármat előzetesben, hármat pedig első fokú ítélet után. A vád szerint megölték a férfit, akivel előző este még együtt iszogattak. 2006-ban másodfokon felmentették őket, mivel az első fokú ítélet megalapozatlan volt, egy évvel később 45 milliós kártérítést kaptak. Idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forint kárpótlást kapott. Ez eddig a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan büntetés miatt.

Idősebb Burka Ferenc ügyvédje, Zeke László az Indexnek elmondta: valóban perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla Burkáék ügyében. Zeke nemrég kapta meg védence írásos felhatalmazását, hogy kikérje a teljes iratmásolatot. Becslése szerint a hivatal kapacitásától függően akár egy hónapba is beletelhet, mire az iratokat kézhez kapja. (Zeke elvi ellenérdekeltség miatt nem képviselheti mindkét Burkát a büntetőügyben, de a kártérítéssel kapcsolatos polgári perben mindkettejük ügyvédje ő volt.)

A 0 éves tanú

Zeke az Indexnek elmondta: egyelőre egy tartalmi összefoglalót látott, melyben tanúkra, tárgyi bizonyítékokra és Burkáék és idősebb Burka Ferenc felesége, illetve fia volt élettársa közötti telefonbeszélgetések lehallgatásaira hivatkoznak. Az eredeti perben a két nő is vádlott volt, a perújításban már csak a két férfi az. Az összefoglaló szerint a lehallgatott beszélgetésekben valaki a vallomása visszavonásával fenyegetőzött. Az ügyvéd elmondta: önmagában ez nem biztos, hogy perdöntő jelentőségű.

A tanúk között szerepel ifjabb Burka volt élettársa mellett gyerekük is, aki Zeke szerint 0 éves volt a gyilkosság idején, tőle valószínűleg azt várják, hogy az otthoni beszélgetésekről számoljon be a bíróságon. A tárgyi bizonyítékok között szerepel egy antennadarab is, amit elásva találtak meg 2012-ben, de már az eredeti per idején feltételezték, hogy ezt akarták Burkáék megszerezni, ezért vádolták őket nyereségvágyból elkövetett emberöléssel.

Az Index kérdésére Zeke elmondta, hogy nem tartotta szorosan a kapcsolatot a családdal, de ifjabb Burkának segédkezett egy gépkocsivásárlási ügyben, az idősebb Burkát pedig legutóbb egy éve látta Debrecenben. Az ügyvéd szerint a 45 milliós kártérítési pénzből Burkáék felújították a házukat, bevezették a gázt és nyílászárókat cseréltek, majd Pesten vettek az egyik lányuknak egy pékséget.

Hibát hibára

Zeke akkor is vállalja Burka védelmét, ha a pénz elfogyott és egy fillért sem tudnak fizetni, mivel ez neki becsületbeli ügy: álláspontja szerint az egész vád prekoncepción alapult, és a nyomozásban hibát hibára halmozott a rendőrség, például a helyszíneléskor és a nyomvételezésben.

Az ügyvéd elmondta: a vád továbbra sem tud elszámolni az áldozat kezében talált hosszú vörös hajszállal, és a helyszínelésben egy olyan civil is részt vett, aki Zeke szerint akár maga is lehetséges elkövető lehetett. A nyereségvágyat pedig az is megkérdőjelezi, hogy az antennánál jóval értékesebb készpénzt miért nem vitte el az elkövető vagy az elkövetők a helyszínről. Az ügyvédje szerint idősebb Burka Ferenc hozzájárult a teljes nyilvánossághoz az új per alatt is.

Perújításra akkor van lehetőség jogerős ítélettel szemben, ha perdöntő jelentőségű új tény, körülmény vagy bizonyíték kerül elő a jogerős ítélet megszületése után. A bíróság az új tárgyalás után a megtámadott ítéletet fenntarthatja, vagy részben, esetleg egészben hatályon kívül helyezheti és új határozatot hozhat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport