Nem is biztos a 2016-os pápalátogatás

2013.09.24. 16:36

„Ferenc pápa elfogadta Áder János köztársasági elnök meghívását, hogy 2016-ban Magyarországra látogasson.” Ezt a hírt tette közzé a Magyar Távirati Iroda a köztársasági elnök múlt heti vatikáni látogatását követően. A hír nyomán a hazai sajtóban tényként jelent meg a 2016-ra megbeszélt pápai vizit.

Az államfő vatikáni megbeszéléséről szóló magyarországi híradásokkal egy időben a Szentszék szóvivője azonban jelentősen finomított a bejelentésen, ám Federico Lombardi mondatai nem jelentek meg a hazai médiában.

A szóvivő a Vatikáni Rádió magyar szekciójának érdeklődésére úgy fogalmazott, Ferenc pápa örömmel fogadta a magyar államfő meghívását, és nagy figyelemmel fontolóra is veszi a kérdést.

„Természetesen azonban az elkövetkező évekre vonatkozóan nincs pontos program. Ezért tehát túlságosan korai lenne konkrét előjelzésekbe bocsátkozni” – szögezte le Lombardi.

Az államfő egy kormányküldöttség és családja kíséretében utazott az audienciára, és mintegy 30 percen át tartó magánbeszélgetést folytatott az egyházfővel.

Áder János a jól sikerült találkozó után a Szent Péter téren tartott sajtótájékoztatót, és ott jelentette be a 2016-os dátumot. Áder hozzátette, hogy abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott. „2016-ban húsz éve lesz, hogy egyházfő látogatott hazánkba. Úgy érezzük, hogy húsz év elteltével Szent István és Szűz Mária országa ezt ismételten megérdemli" – fogalmazott Áder János.

Áder János interjút adott az M1 Az Este című műsorának, amit szeptember 20-án az MTI így foglalt össze:  "(...)Áder János kitért arra is, hogy Ferenc pápa minden fenntartás és gondolkodás nélkül fogadta el a Magyarországra szóló meghívását, a látogatás pontos időpontját későbbi diplomáciai tárgyalásokon egyeztetik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 2016-os évet ajánlotta a pápa figyelmébe, mert akkor lesz Szent Márton születésének ezerhétszázadik évfordulója. Aláhúzta továbbá, hogy a mai Szombathely területén született szent magyarországi kötődése "kézenfekvő", ráadásul szerinte Szent Márton habitusa, lelkisége és a szegényekhez fűződő szolidaritása alapján nagyon közel áll Ferenc pápához.(...)"