Örökre bezárják a debreceni darabolóst

2013.09.24. 16:38
Az eljátékgépezett pénzt akarta pótolni idős szomszédasszonya kifosztásával. A nőt meggyilkolta és feldarabolta. Később a főbérlőjét is megölte. A bíróság szerint fokozott veszélyt jelent a társadalomra.

Jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki 2010-ben megölte és feldarabolta szomszédját, később pedig a főbérlőjével is végzett. A táblabíróság súlyosbította az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék májusi ítéletét. Az még lehetővé tette volna, hogy a 38 éves Ráduly Zsolt Gyula 40 év múlva szabaduljon. A mostani, jogerős ítélet viszont már kizárja a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét.

A férfit különös visszaesőként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésben találták bűnösnek. 2009 őszén érkezett Tatabányáról Debrecenbe, épp egy korábbi börtönbüntetéséből szabadult. A Nyíl utcában bérelt lakrészt. Folyamatosan anyagi gondjai voltak, mert szenvedélyesen játékgépezett.

2010 januárjában - miután játékgépen elvesztette minden pénzét - elhatározta, hogy megöli 75 éves szomszédasszonyát, és megszerzi értékeit. A nőt leütötte, megfojtotta, a holttestet pedig feldarabolta. Ez három napba telt. A holttest darabjait a város különböző részein szeméttárolókba tette, végül kitakarított a lakásban.

Ezután bejelentette szomszédja eltűnését. A hírre hazautazott Németországban élő főbérlője. A két férfi sokat veszekedett. 2010 februárjában, egy vita végén a vádlott agyonverte a 66 éves főbérlőt. A gyilkosság után magához vette az áldozat értéktárgyait, eladta autóját, és Oroszlányba ment. Később a rendőrség ott fogta el. A férfi beismerte a főbérlője megölését.

A vádlott a nyomozás során részletes beismerő vallomást tett szomszédasszonya megölésével kapcsolatban is, de azt később visszavonta, és a bíróságon sem ismerte el a gyilkosságot. A főbérlő megölését erős felindultsággal magyarázta, mondván, sokat szidta az ő édesanyját, akivel neki bensőséges volt a viszonya.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a férfi bestiális kegyetlenséggel tüntette el az idős asszony holttestét. Az ítélőtábla szerint a férfi fokozott veszélyt jelent a társadalomra, ezért nem lehet még feltételesen sem szabadlábra bocsátani.