Patkányozzák Papcsákot egy titkos felvételen

2013.09.24. 23:07
Százmilliós kenőpénzeket fizetett egy zuglói vállalkozó, aki egy titokban készült hangfelvételen a kerület alpolgármesterének panaszkodik Papcsák Ferenc polgármesterre. A vállalkozó szidja a polgármestert, és többek között őt okolja, amiért az önkormányzati megbízás miatt csődbe ment a családi cégük.

„Talán meg lehetne szorongatni ezt a görényt, mert megmondom őszintén, ez egy patkány, ez a véleményem.” Indulatos panaszáradatot zúdított a XIV. kerület alpolgármesterére, Ferdinandy Istvánra egy építési vállalkozó. Egy hangfelvétel szerint a vállalkozó a kerület polgármesteréről mondott súlyos jelzőkkel tarkított véleményt.


Ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet Viktorral... by dm_523c707f5017a

A fideszes Ferndinandy és a szintén fideszes Papcsák Ferenc polgármester között hónapokkal ezelőtt megromlott a viszony. Papcsák a személyes ellentétek miatt először megvonta az alpolgármester jogköreit, majd a nyáron megpróbálta leváltatni. A kísérlet azonban nem sikerült, mert a helyi Fidesz-KDNP kiállt Ferdinandy mellett.

A vállalkozó és a jól felismerhető alpolgármester a kedden nyilvánosságra került beszélgetés elején egyetért abban, hogy Papcsák 2014-től már nem lesz polgármester a XIV. kerületben, de a vállalkozó erre még rátromfol: a politikus szerinte országgyűlési képviselőnek sem jó.

A bizalmas tájékoztató jellegű beszélgetés zuglói közbeszerzésekről folyik, miután az alpolgármester kíváncsiskodik a kerületi beruházások részletei iránt. A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, hordani kellett a pénzt, ami végül 100 milliós összeggé dagadt. A beszélgetésben elhangzottak szerint a zuglói közbeszerzéses üzletekben a vállalkozó cége is kis híján tönkre ment, testvére kft.-je azonban ténylegesen csődhelyzetbe került.

A beszélgetésben több, a zuglói önkormányzatban is viharokat kiváltó, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.által kiírt beruházásról esik szó, némelyikben hatósági vizsgálat is indult. Felmerül többek között a HBF Kft.-vel végeztetett intézményfelújítási beruházás, és a kerület bölcsödefelújítási projektje.

A felvételen azt lehet hallani, hogy Ferndinándy megkérdezi: 400 milliós keretszerződése volt-e a HBF-nek, és hogy tényleg vissza kellett-e adni a pénz 20 százalékát. A vállalkozó szerint a vagyonkezelő 2012-ben lemondott igazgatója, Mazsu Gergely „volt a behajtó”, de a vagyonkezelő vezetője a felsőbb jóváhagyás nélkül biztosan nem mert volna ilyen kéréssel előállni.

Vállalkozó: Ugye most végül is a Papcsák azt mondja, hogy ó, hát ő nem is tudta, hogy 20 százalékot kell letenni – meg ilyenek, hogy ő – így úgy amúgy – ráfogta a Mazsura. A Mazsu meg mondja, hogy neki megvan minden feltétel, email – tehát ugye mert most megy a rendőrség is – csak hát ugye félek tőle, hogy ez el lesz kefélve – hogy nem lesz ebből semmi. De bár lenne, mert akkor úgy meg lehetne szorongatni ezt a görényt – mert megmondom őszintén, ez egy patkány – az a véleményem: mert hogyha én valakivel seftelek, akkor legyek gerinces, és – tudod, Mazsu volt a behajtó – tehát oda kellett hordani a lóvét, de megmondom őszintén, becsületszavamra, nem hazudok – 100 millió forint lett elhordva. Úgy zsebbe.

A vállalkozó szerint megpróbáltak Orbán Viktorhoz fordulni egy közvetítőn keresztül, de arra jutottak, hogy „ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet a Viktorral sem megbeszélni”.

Vállalkozó: Az elején azt gondoltuk, megmondom őszintén, hogy azért kell ilyen mennyiség, hogy a pártkasszába – mert ugye hát mindenre gondolhat az ember. De ezek lenyúlták simán, ezek nem adtak oda senkinek semmit. Ezek szerint neked se!

Megkerestük telefonon Ferdinandy Istvánt, hogy milyen körülmények között készült a felvétel, de választ egyelőre nem kaptunk tőle.