Emőke
-4 °C
9 °C

Tudja Ön, mi az a vinasz?

2013.09.24. 13:59

Megrepedt a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának egyik tartálya, és két-háromezer köbméternyi, környezetre nem veszélyes vinasz – cukortalanított melasz – folyt ki a szabadba délelőtt, jelentette be Hájos László, a gyár termelési vezérigazgató-helyettese.

A győri szeszgyártól vásárolt vinaszból kifolyt mennyiség sem a lakosságot, sem a további üzemelést nem veszélyezteti. A kifolyt anyag elenyésző része a csapadékvíz-csatornákon keresztül bejutott a Kisgáti-patakba, és azon keresztül a Kapos folyóba, de a felhígult szerves anyag nem károsítja a környezetet, hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes, aki hozzátette, hogy a hibát egy óra alatt elhárították.

Gaál Attila, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megerősítette, hogy sem a lakosságot, sem a környezetet nem veszélyezteti a biogáz alapanyagául szolgáló szerves anyag. Ezt alátámasztják a katasztrófavédők mobillaborjának eddig elvégzett vizsgálatai is, amelyet továbbiak követnek majd. A munkálatokba bekapcsolódtak a tűzoltók is. A műszaki hiba keletkezésének okait a társhatóságok bevonásával vizsgálják.