Megtette a feljelentést az ellenzék Baja miatt

2013.09.24. 17:03 Módosítva: 2013.09.24. 17:09

Választási csalás történt a vasárnapi, bajai időközi önkormányzati választásokon, ezért megóvják annak végeredményét - mondta a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló Karácsony Gergely és a szocialista Harangozó Tamás hétfői sajtótájékoztatójukon.

A Fidesz "minden lehetséges erkölcsi határt átlépett, hiszen mocskolódó kampányt folytatott a jelöltünkkel szemben", mondta Karácsony. Hozzátette: emellett a kormánypárt a törvényességi határokon is túlment, mert "videofelvételek bizonyítják, (...) hogy az egyik szavazókörben megsértették a választási szabályokat, hiszen szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni".

A PM politikusa szerint a törvénysértés érdemben befolyásolta az eredményt, mert közös jelöltjük az öt választókerületből hármat megnyert, a negyedikben pedig, ahol nagyon szoros eredmény született, helytállt. Hangsúlyozta, a Fidesz jelöltje csak abban a kerületben kapott jóval több szavazatot, ahol a legkiszolgáltatottabb és legnehezebb helyzetben élők laknak, "és éppen ott, ahol a helyi roma önkormányzat vezetője folyamatosan levezényelte a választást". Hozzátette: "szemtanúk állítása szerint", az önkormányzati vezető felesége, szavazóköri delegáltként sms-ben folyamatosan tájékoztatott "valakiket", hogy kik mentek el szavazni és kik nem.

Fizikai erőszak is volt

A szocialista Harangozó Tamás közölte, hogy nem csak a választási szerveknek, hanem a rendőrségnek is van dolga a vasárnap történtek miatt. Több bejelentés is született és feljelentést is tettek azért, mert az aktivistáikat "a vasárnapi napon fizikai erőszakkal megfenyegették" - folytatta.

Az Együtt 2014 közzétettegy videófelvételt, amelyen Lungo Drom-os Ajtai Tibor igazít el egy férfit, aki arról beszél, hogy autóval hordja a szavazókat. Atai neve már ismert volt 2010-ből, amikor   kiskunfélegyházi jegyzővel folytatott beszélgetésben – egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint – azt állította, hogy mesteri láncszavazást hajtottak végre az önkormányzati választáson, és a fideszes Kapus Krisztián támogatóit hordták 11 autóval.

A Fidesz beadványait elutasították

A feljelentés hírére a Fidesz is tett négy beadványt választási csalások miatt, ezeket azonban a választási Bizottság egyhangúlag elutasította.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, ahol a Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Az időközi választáson az öt szavazókör egyikében kirívóan nagyarányú fideszes győzelem született, jóllehet a többi négy körben szoros volt a verseny, sőt háromban az ellenzéki jelölt kapta a több szavazatot. Bajnai Gordon pártja szerint az eltérés a szavazók szervezett szállítása miatt alakulhatott ki.