Népszavazás lesz Tolmácson az egy nap alatt lecserélt utcanévtáblák miatt

2013.09.25. 06:24

Népszavazást írnak ki a Nógrád megyei Tolmácson, mert a lakosság egy része nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzat áprilisban közterületi elnevezéseket változtatott meg, és azt szeretnék, ha visszaállítanák a korábbi neveket.

A település jegyzője elmondta, hogy a képviselő-testület április 23-án döntött egyes közterületek elnevezéséről Tolmács történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca elnevezését Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, míg a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.

A testület négy igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül döntött. A jegyző elmondta, hogy azok a lakosok, akik nem értettek egyet az átnevezéssel, aláírásgyűjtésbe kezdtek, emellett törvényességi felügyeleti vizsgálatot kezdeményeztek. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy az ügyintézés jelentős kiadással jár, ezzel szemben az eljárások illetékmentesek.

Az utcatáblák nem a fán teremnek

A Nógrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztálya jogszerűnek és törvényesnek ítélte a testület határozatát, ugyanakkor azt javasolta, hogy tartsanak közmeghallgatást az ügyben. Ez június 7-én megtörtént, majd az önkormányzat további társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kérdést, és az elhangzott, beérkezett véleményeket figyelembe véve a következő testületi ülésen újratárgyalta az elnevezéseket.

Ekkor az önkormányzat négy igen és egy tartózkodás mellett helybenhagyta korábbi határozatát.
Az aláírásgyűjtő íveket 133 aláírással adták be augusztus 15-én. Mivel 127 érvényes volt, és 120 elegendő lett volna, várhatóan a novemberi testületi ülésen tűzik ki a helyi népszavazás időpontját, négy hónapon belülre.

A faluban 763-an laknak, közülük 640-en jogosultak választásra. Tolmácson hat közterület elnevezése változatlan maradt, és mint egy lakosságnak szóló tájékoztatóból kiderül, a változásokról a falu történetét megíró Kovács Géza atya javaslata alapján döntöttek, ő a település máig egyetlen díszpolgára. A Sziluska, Zarándok, Füvellő elnevezéseknél például arról írnak, hogy a lakosok többsége ezeket a csak Tolmácsra jellemző megnevezéseket használta, illetve használja, így a szájhagyomány nyomán kialakult neveket jelenítették meg utcanevekként.
Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, az eredménye kötelező érvényű lesz a képviselő-testületre.