Viola
-6 °C
0 °C

Népszavazás lesz Tolmácson az egy nap alatt lecserélt utcanévtáblák miatt

2013.09.25. 06:24

Népszavazást írnak ki a Nógrád megyei Tolmácson, mert a lakosság egy része nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzat áprilisban közterületi elnevezéseket változtatott meg, és azt szeretnék, ha visszaállítanák a korábbi neveket.

A település jegyzője elmondta, hogy a képviselő-testület április 23-án döntött egyes közterületek elnevezéséről Tolmács történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca elnevezését Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, míg a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.

A testület négy igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül döntött. A jegyző elmondta, hogy azok a lakosok, akik nem értettek egyet az átnevezéssel, aláírásgyűjtésbe kezdtek, emellett törvényességi felügyeleti vizsgálatot kezdeményeztek. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy az ügyintézés jelentős kiadással jár, ezzel szemben az eljárások illetékmentesek.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztálya jogszerűnek és törvényesnek ítélte a testület határozatát, ugyanakkor azt javasolta, hogy tartsanak közmeghallgatást az ügyben. Ez június 7-én megtörtént, majd az önkormányzat további társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kérdést, és az elhangzott, beérkezett véleményeket figyelembe véve a következő testületi ülésen újratárgyalta az elnevezéseket.

Ekkor az önkormányzat négy igen és egy tartózkodás mellett helybenhagyta korábbi határozatát.
Az aláírásgyűjtő íveket 133 aláírással adták be augusztus 15-én. Mivel 127 érvényes volt, és 120 elegendő lett volna, várhatóan a novemberi testületi ülésen tűzik ki a helyi népszavazás időpontját, négy hónapon belülre.

A faluban 763-an laknak, közülük 640-en jogosultak választásra. Tolmácson hat közterület elnevezése változatlan maradt, és mint egy lakosságnak szóló tájékoztatóból kiderül, a változásokról a falu történetét megíró Kovács Géza atya javaslata alapján döntöttek, ő a település máig egyetlen díszpolgára. A Sziluska, Zarándok, Füvellő elnevezéseknél például arról írnak, hogy a lakosok többsége ezeket a csak Tolmácsra jellemző megnevezéseket használta, illetve használja, így a szájhagyomány nyomán kialakult neveket jelenítették meg utcanevekként.
Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, az eredménye kötelező érvényű lesz a képviselő-testületre.