Együtt–MSZP: Csalás történt Baján, Zsigóék hallgatóztak

2013.09.26. 15:59 Módosítva: 2013.09.26. 17:22

A Kecskeméti Törvényszékhez fordul felülvizsgálatért az MSZP és az Együtt-PM szövetség, miután a Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság másodfokon elutasította a bajai időközi önkormányzati képviselő-választás végeredményét megkérdőjelező beadványaikat.

Sms-ben szóltak, ki nem szavazott még

Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség politikusa csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: minden kétséget kizáróan csalás történt a fideszes jelölt győzelmével végződő választáson.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy remélik, a törvényszék a szavazók szállítása miatt megsemmisíti az egyik szavazókör eredményeit. Karácsony Gergely hozzátette, a bíróság ellenőrizheti annak a szavazóköri delegáltnak a mobilforgalmát, aki a vasárnapi voksolás közben folyamatosan sms-ezett. A Lungo Drom által a bizottságba delegált tagról van szó, aki a szavazás alatt végig sms-eket küldött, az ellenzék pedig arra gyanakszik, arról írt, hogy kik nem adták még le a voksukat.

Karácsony a vizsgálat szükségességét azzal indokolta, hogy felvetődik a választás titkosságával való visszaélés gyanúja, a szavazásban részt vevők kiléte ugyanis szigorúan védett adat, „amit nem lehet sms-ekben kiszivárogtatni”.

Követték és lehallgatták Bajnai emberét

Zsigó Róbert fideszes polgármester egy szocialista képviselő felszólalására reagálva a bajai testületi ülésen arról beszélt, hogy az Együtt 2014 aktivistája, Bogád Zoltán (aki korábban az Index munkatársa volt) miről társalgott a telefonján a bajai főtér egyik kávézójának teraszán – írja a Cink. Bogád elmondása szerint többször előfordult, hogy Baján különböző emberek követték őt, és leültek mellé hallgatózni. Így történt ez akkor is, amikor a Zsigóhoz is eljutott telefonbeszélgetésre sor került.

A bajai kampány durvaságairól szóló cikkünk itt olvasható.

Mesteri láncszavazás

Az ellenzéki pártok bizonyítékai között van még az a felvétel is, amelyen egy férfi „kifejezetten elismeri, hogy szervezetten szállít szavazókat a szavazókörbe”, valamint egy szemtanú magánokiratba foglalt nyilatkozatát, amelyik szerint a felvételen látható eset nem egyszeri volt, hanem egész nap zajlottak a szállítások.

A videón a Lungo Drom-os Ajtai Tibor igazít el egy férfit, aki arról beszél, hogy autóval hordja a szavazókat. Ajtai neve már ismert volt 2010-ből, amikor a kiskunfélegyházi jegyzővel folytatott beszélgetésében – egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint – azt állította, hogy mesteri láncszavazást hajtottak végre az önkormányzati választáson, és a fideszes Kapus Krisztián támogatóit hordták 11 autóval.

A Fidesz népszerű volt, csak a jelölt nem

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, melyet a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyert 467 szavazattal. Az Együtt-PM, az MSZP és a DK által támogatott Teket Melinda 406 voksot kapott. Az időközi választáson az öt szavazókör egyikében kirívóan nagyarányú fideszes győzelem született, miközben a többi négy körben szoros volt a verseny, háromban pedig az ellenzéki jelölt győzött. Az ellenzék szerint a szavazók szervezett szállítása erre a magyarázat, szerintük a Fidesz így csalta el a választást.

Az Index ugyanakkor úgy tudja, a szoros eredményhez a Fidesz rossz jelöltválasztása is hozzájárult. A bajai 3-as számú választókörzetben 2002 kivételével mindig a Fidesz diadalmaskodott, rendszerint nagy arányú jobboldali győzelem született. Hogy a körzet továbbra is jobboldali érzelmű, azt a választást megelőzően a párt által helyben készített közvélemény-kutatás is megerősítette: a belső használatra készült felmérés szerint a Fidesz népszerűsége 50%-on állt, azonban a jelölté, Kovács Csabáé a 30%-ot is alig érte el. Ahogy a bajai időközi választás előtt megjelent cikkünkben írtuk, a biztonsági őrként dolgozó Kovács Csaba a polgármester, Zsigó Róbert közeli barátjaként nyerte el a jelöltséget.

Fidesz: a bukott baloldal képtelen beletörődni az eredménybe

A Fidesz szomorúnak tartja, hogy a bukott baloldal nem tudja tudomásul venni, a bajaiak nem kértek a Bajnai-Gyurcsány-Mesterházy szövetség közös jelöltjéből a múlt heti időközi választáson – mondta a kormánypárt kommunikációs igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté szerint sajnálatos, hogy a baloldalon a bukást is rágalmakkal próbálják meg leplezni: "Jobban tennék, ha beletörődnének, hogy nem kértek belőlük sem együtt, sem külön-külön"