Navracsics külön tartaná a választásokat

2013.09.27. 14:01

A könnyebb technikai lebonyolítás miatt külön tartaná az országgyűlési és az EP-választásokat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, erről a politikus a RádióQ reggeli műsorában – írja a Népszabadság.

A fideszes politikus Fiala János kérdésére többek között azt mondta: nem politikai, hanem technikai okok miatt tartja jobb megoldásnak, ha a jövő tavasszal esedékes két voksolást egymástól eltérő időpontban tartanák.

A Népszabadság korábban azt írta: a Fidesz elnökségében és a kormánypárti frakcióban is többen úgy gondolják, hogy praktikus lenne a jövő évi országgyűlési és európai parlamenti választások egyidejű megtartása. Többek között azért, mert néhány milliárdot meg lehetne spórolni ezzel.

Az EP-választások időpontjának meghatározásával megbízott európai munkacsoport a május 22–25-e közti időszakot javasolta a 2014-es választásra. A hatályos magyar alaptörvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy az országgyűlési voksolást ettől eltérő időpontban, például áprilisban tartsák meg. Az tudható, hogy a szocialisták a két választás egyidejű lebonyolítása mellett érvelnek.