Az OSZK vezetője gázolt motorost

2013.09.28. 10:15

Csütörtökön felmentették állásából Sajó Andreát, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatóját, és a Magyar Nemzet úgy tudja, ehhez köze van a céges autóval elkövetett halálos balesetnek is. A lap úgy tudja, Sajó Andrea tavaly decemberben a könyvtári autóval ütött el egy motorost, aki belehalt a sérüléseibe. A motoros egy autókat fosztogató banda tagja volt, és az ütközés előtt meglopta Sajó Andreát.

Sajó Andrea megerősítette a Magyar Nemzet értesülését arról, hogy két motoros támadása után balesetet szenvedett a céges autóval, és hogy az egyik motoros elhunyt. Úgy véli, ennek nem lehet köze a felmentéséhez, mert a baleset magánemberként történt vele, és az ügyben még folyamatban van a nyomozás.

A Magyar Nemzet szerint Sajó megszegte munkaköri kötelességét, amikor nem tett bejelentést a balesetről. Mulasztását a kulturért felelős államtitkárság leplezte le, amikor átvizsgálta a hozzá tartozó intézmények gépkocsihasználatát, és kiderült, hogy az érintett autó idén egyetlen kilométert sem futott. Sajó Andrea szerint az autó a könyvtár tulajdona, és ahhoz a minisztériumnak nincs köze.

Jogászok szerint nem egyértelmű, hogy egy ilyen balesetben mivel gyanúsíthatják az elkövetőt. Egyesek szerint  a gondatlan emberölés is felmerülhet, ami 2-8 év szabadságvesztéssel jár, míg mások szerint legsúlyosabb esetben halált okozó közúti veszélyeztetésről lehet szó. A jogos védelmi helyzet azonban kizárt, erre csak támadás közben lett volna lehetőség. A baleset után a Velvet által megkérdezett szakértők azt nyilatkozták, a legsúlyosabb büntetés öt év lenne, a legreálisabb azonban két év börtön három évre felfüggesztve.