Gyurcsányék nekimentek az MSZP-nek

2013.09.28. 16:04

A DK előveszi a szocialistákat a tegnap benyújtott rezsicsökkentő javaslatuk miatt. Az MSZP pénteken saját alkotmánymódosítást nyújtott be, amiben rögzítenék, hogy

Magyarország törekszik arra, hogy a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa,

és a rezsire vagyoni helyzettől függően kedvezmény adható.

Bauer Tamás, a DK alelnöke azt mondja, a szocialisták ezzel egyszerűen rálicitálnak arra, amit a Fidesz mond, és egyébként is pont ugyanazt teszik, mint a kormány, tehát a saját gazdaságpolitikai törekvéseiket írják az alkotmányba. Sőt, a DK szerint az MSZP már azzal is a Fideszt erősíti, hogy egyáltalán hozzányúlnának az alkotmányhoz, mert ezzel legitimnek fogadják el az alaptörvényt.

Az MSZP alkotmánymódosítása egyébként a Fideszénél nem ígér nagyobb rezsicsökkentést, inkább az a különbség, hogy rászorultsági alapon adná a rezsikedvezményt. Az viszont tényleg igaz, hogy az MSZP ugyanúgy a saját gazdaságpolitikáját írná az alkotmányba, azzal együtt is, hogy az indoklás tartalmaz erről egy elég bizonytalan gondolatmenetet, amiben nagyjából azt fejtegetik, hogy nem helyeslik az ilyesmit, de mivel a Fidesznek szabad volt, szabad nekik is. Az MSZP-s javaslaton négy másik politikus neve mellett Mesterházy Attila pártelnök aláírása is ott van.