Orbán: Houdini kutyafüle hozzánk képest

2013.09.28. 16:50
"A baloldali kapitányok itt hagyták a zátonyra futtatott hajót (Magyarország), hogy egy biztonságos jachtról nézzék a süllyedést. De most megnőtt az érdeklődés. Mindjárt vonzóbb a hajókerék, mikor az oldalára borult hajót felállítottuk és újra működik" - Orbán Viktor a Fidesz 25. kongresszusán beszélt a rendszerváltásról, Magyarország függetlenségéről, a nemzetét eláruló baloldalról, az öreg és fiatal kommunistákról és a várhatóan nagyon nehéz választásról.

Orbán Viktor beszédét azzal kezdte, hogy igyekezni fog, hogy meghálálja a bizalmat. Most választották ugyanis újra a Fidesz elnökének a párt 25. kongresszusán. „Meghallgattuk hát 1990 fideszes kampánydalát: Hallgass a szívedre. Működik. Még ma is működik, ennyi év után is megmozgat bennünk valamit” − mondta a miniszterelnök és hozzátette ebben az egy mondatban lehet összefoglalni az egész Fideszt, hogy mit miért csinálnak. „Olyan nincs hogy a szívedre hallgatsz, a magánéletedben és eltűröd a hazugságot a közéletben. Mi már akkor azok voltunk, akinél nincs magánszabadság ha rabságban a haza".

Egy igazi fideszes úgysem tehet mást

„Sokan voltak, akik hittek ugyan abban, hogy van egy túlpart, de nem hitték, hogy ez az életükben még bekövetkezik. És voltunk mi, akik nem hagyták lebeszélni magukat arról, hogy még a mi életünkben lesz más világ. Készek voltunk arra, hogy ha magától nem jön, akkor mi magunk hozzuk létre” − mondta Orbán még mindig a rendszerváltás idejéről, majd a jelennel folytatta: „Mára felnőttünk, benőtt a fejünk lágya. Ma már a hajnalok nem a kocsmák lépcsőjén találnak minket. Ma már szendvicset kenegetünk a gyerekeinknek, napközben húzzuk az igát, aztán valamikor éjjel elalszunk a tv-re vagy egy könyvvel a kezünkben. De van ami nem változott: Mi a mai napig a szívünkre hallgatunk, egy igazi fideszes úgysem tehet mást”.

„Houdini kutyafüle hozzánk képest” − írta le Orbán, hogyan szabadultunk ki az adósság fojtogató csapdájából. „Már nem követelhetnek olyat, ami nem az érdekünk. Megvédtük az embereket az árvíztől, történelmi mélyponton a pénzromlás, a fizetések emelkednek, munkahelyek százezreit védtük meg. 10%-kal csökkentettük a rezsiköltségeket és folytatjuk is. Plusz beindítottuk a gazdaság növekedését” − mondta. Hozzátette, hogy nem adják könnyen a nemzeti függetlenséget az önálló gazdaságpolitikát, a költségvetési egyensúlyt és a gazdasági növekedést: „Meg is kellett küzdenünk a múlt hibáival és haszonélvezőivel és meg kellett küzdeni az Európai Unióval is, akik más gazdasági modellben gondolkodnak”.

Orbán szerint az ellenzék csak károgott, hogy úgysem fog sikerülni: „A kormány ellenzékéből az ország ellenzékévé váltak három év alatt. Ők egy sikertelen országot akarnak látni és láttatni. Talán azt remélik, hogy így könnyebben kapaszkodhatnak vissza a kormányrúdhoz".

A pufajkát öltönyre cserélték

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez mind szép, hogy megtörtént, de a neheze csak most jön: „Eddig sem voltunk az unió kedvencei. Az újabb rezsicsökkentéssel pedig végképp kihúztuk a gyufát. Mindenki fel fog vonulni velünk szemben. A bülbül-szavú bankárok, a mohó multik, az őket kiszolgáló brüsszeli bürokraták és persze hazai apródjaik. Olyan hatalmas összegekről van szó, ami már nekik is hiányzik. Az ő szemükben ez már nem csínytevés, ez már a nehéz fiúk klubja. Bármire készek, hogy visszacsinálják, hogy visszaszerezzék azt a pénzt, ami most a magyar családoknál maradt" − mondta Orbán és hozzátette, hogy senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy ha a baloldal kormányt alakít, azzal a nemzetközi nagytőke alakít kormányt, ahogy ez történt 2002-ben is.

Orbán szerint a jövőévi választás erről fog szólni: a baloldal azt akarja, hogy eltöröljék a bankadót, a rezsicsökkentést és a családi adókedvezményt. „Nem tudtok olyan eszközt elképzelni, amit be ne vetnének. Magyarországot és a magyar embereket a volt kommunisták adták a spekulánsok, a bankok és a multik kezére. Ez az igazság. A pufajkát öltönyre cserélték, de a mentalitás ugyanaz. Vannak, akik azt mondják a kommunistázás ma már üres beszéd: a kommunisták már kikoptak, a mai MSZP-sek pedig már fiatalabbak, mint mi vagyunk. Meglehet. De én azért azt gondolom, hogy ahol dinoszauruszok vannak ott vannak bébiszauruszok is. Az öregek pufajkát hordanak, a fiatalok elegáns öltönyöket. Mikor mi a világdivat. Ők azok, akik mindig készen állnak arra, hogy Magyarországot ismét átadják a gazdasági gyarmatosítóknak”.

Aki nem ad bele mindent, az jön nekem 25 évvel

„De mi sem megyünk felkészületlenül ebbe a csatába. Minden jel arra mutat hogy Magyarország felsorakozott, a nemzeti egység létrejött. A kormányzat egységes, a kétharmad sértetlen. Magyarország elég erős ahhoz, hogy győzzön. Magyarország nem hagyja magát, nem vagyunk és nem leszünk az EU szolgái. Sem a bankok sem a nagyvállalatok szolgái. A magunk urai vagyunk" - mondta Orbán és hozzátette, hogy „partnerei vagy szövetségesei szívesen leszünk a nemzetközi nagy termelő és szolgáltató vállalatoknak, akik kölcsönös előnyt kínálnak és nem kasszasöprést. Hiszünk a versenyben. Elismerjük a munkát, elismerjük a teljesítményt, de nem ismerjük el a kapzsiságot és a gátlástalanságot".

„Azt nem mondhatom hogy a rezsiharc lesz a végső, de 2014 a rezsiharc éve lesz” − mondta Orbán és felhívta mindenki figyelmét, hogy az új választási rendszerben, nem elég megnyerni egy-egy körzetet, minden szavazat számít, még akkor is el kell menni szavazni, ha az adott körzetben úgy tűnik, egyértelműen fideszes győzelem várható: „Ehhez mindenkinek minden munkát el kell végezni. Nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni és nyegléskedni. A kapufa éle, mindig igazságos, mert annak a lövése megy be, aki a hétköznapokon többet tett a győzelemért”

Beszéde egyik legerősebb mondatával zárta végül az egész kongresszust Orbán, amikor arról beszélt, hogy sokan vannak az országban, akik mindent megtettek a fent felsorolt, részben már elért célokért, akiknek huszont éve már benne van ebben a harcban: „Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, aki nem ad bele mindent.. az jön nekem 25 évvel". Nehéz eldönteni, hogy mondata a tréfa vagy a fenyegetés felé billen inkább, mindenesetre hosszú vastapssal jutalmazta a miniszterelnököt a kongresszus, amelynek egy része már a beszédét is állva hallgatta.